Novi slučajevi afričke kuge kod divljih svinja u okolini Pirota

9

Kod pet divljih svinja, koje su članovi pirotskog lovačkog udruženja “Ponišavlje” odstrelili ili pronašli uginule u protekle dve nedelje, utvrđena je zaraza afričkom kugom, zbog čega je lov u reonima gde su se te jedinke nalazile zabranjen, a domaćinstvima koja čuvaju domaće svinje savetuje se oprez.

Predsednik ovog udruženja Zoran Aleksić kaže da su, pre ovih, poslednje pojedinačne slučajeve zaraze registrovali u februaru i aprilu.

Sve odstreljene jedinke šalju se Veterinarskom institutu u Nišu, tamo ih proveravaju na triihinelu i afričku kugu. U saradnji sa njima sve zaražene jedinke smo bezbedno uklonili – kaže Aleksić.

Zaražene životinje pronađene su u ataru sela Koprivštica blizu Zavojskog jezera i u selima Bazovik i Kamik.

Tu je sada lov zabranjen, što odgovorno sprovodimo. Pratićemo dalje situaciju i menjati odluke u skladu sa njom – kaže predsednik pirotskog lovačkog udruženja.

Prema njegovim rečima, opasnosti za ljude nema, ali oni kao mehanički prenosioci virusa ovu bolest mogu preneti domaćim svinjama, pa treba biti oprezan.

Kako savetuje Uprava za veterinu Ministarstva za poljoprivredu, osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama, pre ulaska u objekat sa domaćim svinjama moraju dobro oprati odeću i obuću.

Bolest se, osim kontaktom zaražene i zdrave svinje, širi i inficiranim krpeljima, kontaminiranom hranom, glodarima i insektima.

Epidemija afričke kuge divljih svinja kod Dimitrovgrada i Pirota bila je proglašena u januaru, a u julu i na teritoriji Bele Palanke.

Evropska agencija za bezbednost hrane, piše Politika, u oktobru je objavila saopštenje u kom je Srbiju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Grčku, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Sloveniju i Kosovo svrstala u zemlje visokog rizika od pojave ove bolesti.

Podsećaju da virus, osim što je za domaće i divlje svinje smrtonosan, može imati razarajuće ekonomske posledice u pogođenim zemljama. Navode primer Srbije koja je stočarima, čije su svinje zbog afričke kuge eutanazirane, do sada isplatila više od 8 miliona dinara.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“