Meštani sela kod Pirota protiv hemijskog pogona, javna rasprava otkazana

11Umesto na javnoj raspravi, planiranoj za 6. novembar u prostorijama SO Pirot, ekološke organizacije i meštani sela Belo Polje kod Pirota prigovore o najavljenoj izgradnji pogona za preradu i odlaganje otpada u njihovom selu, Ministarstvu zaštite životne sredine mogu predstaviti poštom ili mejlom.

Kako piše portal Južne vesti, ekolozi kažu da je reč o opasnim materijama, pa meštani brinu za svoju bezbednost.

Učešće na javnoj raspravi planirali su i meštani, zabrinuti što se u njihovoj blizini planira izgradnja pogona za prečišćavanje zgure od cinka i otpada od rabljenih ulja, koje ekolozi smatraju opasnim i štetnim materijama.

Iz pirotskog Odeljenja za urbanizam i stambeno-komunalnu delatnost kažu da, zbog pogoršane epidemiološke situacije i na osnovu instrukcije Vlade Srbije, sastanka neće biti, ali je javnost pozvana da pitanja i primedbe šalje Ministarstvu, posle čega će biti prosleđena i nosiocu projekta, kompaniji “Biogor Oil”.

„Sve dostavljene primedbe će biti predočene Tehničkoj komisiji, koja će ocenjivati predmetnu Studiju“, piše u saopštenju Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Meštane Belog Polja, sela na petnaestak kilometara od Pirota, na proteste ove nedelje naveo je početak rekonstrukcije postojećeg skladišta rastvora smole i proizvodne hale i plan da se ti objekti ubuduće koriste za tretman zauljenog materijala.

Njih ekolozi smatraju spornim i opasnim po stanovništvo i životnu sredinu.

„Ta ulja su konglomerat najgorih supstanci, to su toksični i kancerogeni materijali“, izjavio je ekološki aktivista Aleksandar Panić.

Kaže da je na tom mestu sredinom osamdesetih godina radila Fabrika boja i lakova Suko, ali da je taj pogon, kada je reč o brizi o ekologiji, važio za jedan od najboljih u Jugoslaviji zbog čega je bio i nagrađivan.

Ta firma je dobila i „zeleno sunce“, ali je propala krajem devedesetih, kao i sve, i privatizovana je u nekim delovima. Jedan deo je pripao firmi Biogor oil, priča Panić.

Meštani i ekolozi na protestima su najavili peticiju protiv rada postrojenja, planirali su i učešće na javnoj raspravi, ali će, posle otkazivanja, primedbe moći da pošalju elektronskom ili običnom poštom.Vest preuzeta sa portala „N1“