“Deca zna(ku)ju” – emisija za učenje znakovnog jezika na “Jutjub” kanalu „Južnih vesti“

34

Kroz igru i pesmu ekipa “Zu Zu Zujalica” će kroz serijal “Deca zna(ku)ju” pomoći mališanima sa oštećenim sluhom i njihovim čujućim drugarima da nauče azbuku znakovnog jezika, kao i kako se znakovima pokazuju brojevi, svakodnevni izrazi i pojmovi. Prva epizoda će biti na „Jutjub“ kanalu Južnih vesti u ponedeljak 9. novembra.

Cilj ove edukativne emisije je da deca sa oštećenim sluhom steknu osnovu njihovog maternjeg jezika i da gluvim i nagluvim roditeljima pruži mogućnost da razumeju i biraju sadržaj za svoju decu.

Serijal emisija pruža priliku i čujućoj deci i odraslima da se upoznaju sa znakovnim jezikom, približava im kulturu gluve zajednice i olakšava proces inkluzije dece čiji je on maternji jezik.

Grupa „Zujalice“ i tumači znakovnog jezika će u prvom druženju sa čujućim i mališanima sa oštećenim sluhom pokazati da je azbuku moguće koristiti i rukama.

U prvoj epizodi biće predstavljanje slova znakovnog jezika po azbučnom redu uz prikladnu priču i pesmu „Azbuka“. Svako slovo će pratiti ilustracija i primer reči. Glumci će pokazati kako se znakuju njihova imena i naučiti decu da znakuju svoja. Kroz zanimljive dijaloge i igru, obnoviće se i utvrditi sve naučeno – kažu iz Zu Zu Zujalice.

U preostale dve epizode serijala iz ekipe Zujalice su za najmlađe llustrovali brojeve i boje uz interesantne razgovore glumaca, kao i lepe reči – osnovne pozdrave i učtive izraze, koje će deca naučiti da koriste u svakodnevnoj komunikaciji.

Deca zna(ku)ju screenshot

U prvoj epizodi – azbuka; foto: screenshot Youtube

Sve tri epizode „Deca zna(ku)ju“ biće objavljene do kraja godine na Jutjub kanalu Južnih vesti.

Važan deo projekta su i dve pesme – „Azbuka“, i „Lepe reči“, koje će pratiti prezentovane teme i olakšati savladavanje novih reči. Takođe, svaki video će biti titlovan i preveden na srpski znakovni jezik, a sadržaće i prikladne ilustracije i animacije koje će učenje učiniti još zanimljivijim – kaže ekipa iz Zujalica.

Projekat realizuje grupa Zu Zu Zujalice u saradnji sa Južnim vestima, a finansiran je od strane Ministarstva kulture i informisanja.

Inače, podaci Saveza gluvih i nagluvih Srbije pokazuju da u Srbiji živi 70.000 ljudi kojima je primarni jezik srpski znakovni, a iako postoji sedam specijalnih škola za gluve, znakovni jezik se ne uči i ne razvija u okviru nastavnog programa, već se koristi kao pomoćni jezik. Zato objašnjavaju da ga deca uče u porodici, a ako tamo nema gluvih osoba, učenje i razvoj deteta su dodatno otežani.

Ukazuju i da u medijima ne postoji gotovo nikakav kulturni i informativni sadržaj za gluvu decu, a veoma je oskudan sadržaj i za gluve odrasle osobe.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“