U školama bezbedno, statistiku menja OŠ „Stefan Nemanja“ sa 15 nastavnika u izolaciji

20

Situacija u školama i dalje je zadovoljavajuća, uverava načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Dragan Gejo i kaže da manji problem postoji samo u OŠ „Stefan Nemanja“, gde je 5 nastavnika zaraženo koronom, a još 10 u izolaciji zbog kontakata i respiratornih tegoba. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, Krizni štab razmišlja o produžetku jesenjeg raspusta za osnovce, a zatvaranje škola nije planirano.

Virus se u školama pojavljuje samo sporadično i utvrđen je kod manjeg broja nastavnika i učenika, saopštava Gejo. Ovu sliku kvari jedino Osnovna škola „Stefan Nemanja“, sa 15 nastavnika u kućnom karantinu.

Od toga je 5 kovid pozitivno, 5 je bilo sa njima u kontaktu, pa je izolovanio a 5 ima respiratorne probleme i sklonili su se. Šta je tu problem? Škola je ogromna po broju učenika, ali vrlo mala po kvadraturi i onda je gužva. I kad podelite 1.200 učenika, 600 kod kuće, 600 u školi, opet je intenzivan kontakt dece i nastavnika – objašnjava Gejo.

Načelnik ističe da nije planirano zatvaranje škola i smatra da ne bi bilo dobro da se pređe potpuno na onlajn nastavu kao u vanrednom stanju.

Deca više nego evidentno nose maske. Da to rade i nastavnici i svi koji primete problem, da se izoluju i da se sklone, to nam valja činiti – ističe Gejo.

Jesenji raspust počinje u sredu 11. novembra i mogao bi da bude produžen i traje nedelju dana, ali je novi ministar prosvete Branko Ružić rekao da ta odluka još nije konačna i da će Krizni štab tek razgovarati o tome. Gejo kaže da je duži jesenji raspust za sada samo predlog zbog aktuelne epidemiološke situacije u Srbiji.

Biće reči o tome da raspust možda bude cele nedelje, to je neki predlog, mi idemo u utorak na sastanak u Beograd sa novim ministrom i dobićemo instrukcije. Ali verovatno će za neke škole i neke sredine biti produžen rasput – ističe Gejo.

Osim Dimitrovgrada, gde je proglašena vanredna situacija i dve škole su zatvorene, Gejo napominje da je u drugim sredinama koje su u nadležnosti niške Školske uprave situacija zadovoljavajuća.

Podsetimo, da je situacija u školama i pored aktuelne epidemiološke situacije na jugu i dalje dobra tvrdi i epidemiolog Branislav Tiodorović.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“