Pirotska Gimnazija i Francuski institut potpisali Konvenciju o razvoju bilingvalne nastave

5

Pre jedanaest godina, 2009. godine, pirotska Gimnazija započela je prve aktivnosti na realizaciji dvojezične nastave, da bi 2012. godine zaživelo prvo odeljenje bilingvalne nastave. Nastava je vremenom unapređivana, a tim profesora sticao je stalno nova znanja i veštine za rad sa učenicima. Veliki doprinos tome dala je veoma dobra saradnja sa francuskim institucijama, Kompanijom Tigar Tajers i upravom grada Pirota. Danas je u Gimnaziji, u cilju unapređenja rada dvojezičnih odeljenja, potpisana Konvencija sa Francuskim institutom koja se obnavlja svake druge godine. Konvenciju su potpisali direktor Francuskog instituta, Franck Hidinga, i direktorka pirotske Gimnazije, Ivana Kostadinović.

Goste iz Francuske pozdravila je direktorka pirotske Gimnazije, Ivana Kostadinović, izrazivši veliko zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i nadu da će ona permanentno biiti unapređivana.

Direktor Francuskog instituta, Franck Hidinga, je istakao da Insitut i Francuska ambasada poklanjaju veliku pažnju razvoju francuskog jezika u Srbiji. Insistirali su da ove godine u Pirotu bude francuska lektorka jer smatraju da je Pirot jedan od nosilaca bilingvalne nastave u Srbiji. Vrlo je važno da dvojezična nastava ne bude samo zastupljena u Beogradu već i izvan glavnog grada što pokazuju ovakvim gestom i da će radom lektora biti dat još veći značaj bilingvalnoj nastavi.

Potpisivanje Kovencije veoma imponuje Školi i veoma je značajno za dalji razvoj nastave u dvojezičnim odeljenjima smatra, direktorka Gimnazije, Ivana Kostadinović.

“Čuli ste da smo jedna od nekoliko gimnazija u Srbiji gde postoje bilingvalna odeljenje i negujemo takav vid nastave. Ta saradnja se stalno unapređuje, bez obzira na trenutne epidemiološke okolnosti, i stalno nalazimo nove načine za uspešan rad. Ugovor se potpisuje na dve godine. Želim da istaknem da mi imamo nekoliko učenika koji se sada školuju u Francuskoj i Rumuniji, a bili su učenici bilingvalnih odeljenja. To znači da ova nastava ima budućnost, da je veoma korisna za učenike i nas kao Školu  i narvno za grad u celini. Takođe, imamo izuzetnu saradnju sa osnovnim školama u gradu i profesorima francuskog jezika, i moram da istaknem da se naši profesori stalno usavršavaju za rad u bilingvalnom odeljenju, i to ne samo profesori francuskog. Tu su i profesori informatike, metematike, biologije, hemije, fizike, sociologije i radimo na tome da se taj tim proširi”. izjavila je Ivana Kostadinović.

 Vest preuzeta sa portala „Pirotske Vesti“