Do 1. decembra u Pirotu zabranjena venčanja van zgrade Gradske uprave

8

Zbog toga je što epidemiološka situacija u Pirotu ocenjena kao nesigurna ka nepovoljnoj, Štab za vanredne situacije je odlučio da se do 1. decembra zabrane venčanja van zgrade Gradske uprave, kao i da se zabrane školska takmičenja, probe folklora, plesa i svih aktivnosti gde može dođi do kontakata.

Prema rečima gradonačelnika Pirota Vladana Vasića, na venčanjima se često ne poštuju mere zaštite, a zabrana je zbog toga da bi se kontrolisao broj prisutnih.

S obzirom na to da je u Dimitrovgradu uvedena vanredna situacija, kaže Vasić, direktorima škola je data preporuka da se za đake koji pohađaju nastavu u Pirotu, a iz Dimitrovgrada su, uvede onlajn nastava.

Preporuka je da se epidemija ne bi prelila i u naše škole. Svaki direktor bi trebalo da obavi razgovor sa đacima – kaže Vasić.

Takođe, dodaje, odlučeno je i da zdravstveni radnici obiđu sve škole i da sa đacima razgovaraju o epidemiji, načinima i razlozima zaštite, kao i da kontrolišu da li se preporuke poštuju.

To važi i za vrtiće, a naša komunalna inspekcija treba da obiđe ustanove i javna preduzeća i da vidi da li se preporuke tamo poštuju – dodaje Vasić.

Poslednji podaci pirotskog Zavoda za javno zdravlje pokazuju da je od 74 rezultata pozitivno 26 ljudi – 16 iz Pirota, 10 iz Dimitrovgrada, a od ponedeljka, 2. novembra je povećan i broj pregleda u kovid ambulanti za 30% u odnosu na prethodnu nedelju.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“