Odložen popis stanovništva

16

Bazirajući se na rezultatima sveobuhvatne analize i procene rizika, Republički zavod za statistiku doneo je odluku da zbog nepovoljne epidemiološke situacije prouzrokovane pandemijom COVID-19, koja može bitno da ugrozi pripreme i terensku realizaciju popisa, sprovođenje ovog najkompleksnijeg i najskupljeg statističkog istraživanja odloži za šest meseci, odnosno da se terenska realizacija popisa umesto u aprilu sprovede u oktobru 2021. godine.

Kao najrizičnija, navod eiz Zavoda za statistiku, prepoznata je selekcija i obuka oko 20.000 kandidata za instruktore i popisivače i terensko prikupljanje podataka u aprilu 2021. kada 15.000 popisivača treba da izađe na teren i da u roku od mesec dana obiđe svaki stan/kuću i da popiše kompletno stanovništvo, uključujući i lica smeštena u staračkim domovima, psihijatrijskim bolnicama, domovima za decu bez roditeljskog staranja, studente i učenike u domovima i internatima, migrante u prihvatnim centrima i druge kategorije stanovništva u kolektivnom smeštaju koje su u većem riziku od zaražavanja.

“Imajući u vidu navedene aktivnosti i rokove za njihovu realizaciju, ali i neizvesnu epidemiološku situaciju i opasnost od širenja zarazne bolesti tokom sprovođenja popisnih radnji, nakon konsultacija sa epidemiolozima i opsežne analize različitih scenarija, odlučeno je da se Popis 2021. odloži za šest meseci”, saopštavaju iz Zavoda.

Odlaganje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. neminovno nameće potrebu da se Popis poljoprivrede, koji je bio planiran za oktobar 2021, odloži za 2022. godinu.

Republički zavod za statistiku će i u narednom periodu kontinuirano pratiti epidemiološku situaciju kako bi prepoznao i procenio sve potencijalne rizike i blagovremeno prilagodio planirane aktivnosti.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“