Pojedinim niškim studentima cena upisa povećana skoro sedam puta

58

U vreme virusa korona, kada su se i studenti iz Niša priključili inicijativi za smanjenje školarine, državna Akademija tehničko-vaspitačkih strukovnih studija povećala je cenu upisa u narednu godinu i sada umesto 750 dinara, odnosno 950 za one koji se ne finansiraju iz budžeta, studenti će dva puta godišnje plaćati 5.000 dinara. V.d. Predsednik ove Akademije Saša Nikolić navodi da je tolika cena u Vranju i Pirotu, gde takođe postoji odsek Akademije, te da je od ove godine tako i za niške studente.

Studenti novoosnovane niške Akademije tehničko-vaspitačkih strukovnih studija, nekadašnja Visoka tehnička škola strukovnih studija, žale se jer im je, kako kaže jedna studentkinja, skoro sedam puta povećan upis u narednu godinu. Sa 750, kako je bilo prethodnih godina, na 5.000 dinara i to bez ikakavog obrazloženja.

O ovom problemu, tvrdi, studenti su se obratili svima, sem predsedniku Akademije, ali su ostali bez odgovora.

U Studentskoj službi kad smo pitali oni su rekli, ne znamo, to je to. Pitali smo i Studentkski parlament koji nam je odgovorio kako su oni tu odluku doneli preko noći i kako Parlament ništa nije mogao da uradi. Ovo nije prvi put da nam nametnu trošak u poslednjem trenutku, nemamo pravo na žalbu ni drugog izbora osim da platimo – navodi studentkinja.

U odgovoru studentima Parlament je istakao da je odluka doneta bez ikakavih konsultacija sa njima, Savetom škole i Nastavnim većem, te su im prilikom reagovanja na ovaj problem, vrata bila zatvorena.

Međutim, v.d. predsednik Akademije Saša Nikolić tvrdi da je odluku usvojilo Nastavno veće, te da od Studentskog parlamenta nisu dobili nikakav zahtev ili primedbu, a da sav novac od upisa ne ide na račun Akademje.

Akademija je sastavljena u tri škole prošle godine, u školama u Vranju i Pirotu koji su deo Akademije se i ranije plaćalo za upis 5.000 dinara, u Nišu se plaćalo dva puta 750, odnosno dva puta 950 u odnosu na status studenata. Taj sav novac kompletno ide za studentske potrebe, za organizovanje studentskih onih višijada, osiguranja, apsolutno taj sav novac ide na račun studentske organizacije. I Nastavno-stručno veće je usvojilo da na nivou Akademije bude cena 5.000 dinara, zato što je već bila u Vranju i Pirotu – kaže Nikolić.

Da li će se studentske višijade organizovati zbog trenutne situacije sa virusom, ostaje otvoreno pitanje.

Podsetimo, zbog epidemoje studenti su zahtevali da im se smanje troškovi studiranja, te su se i niški studenti priključili inicijativi za smanjenje školarine od 30 odsto za narednu fakultetsku godinu.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“