PIROĆANKA BILJANA ŽIVKOVIĆ, VLASNICA RADIONICE “SLANE TAJNE” PORUČUJE Za započinjanje samostalnog biznisa nije kasno ni posle pedesete

429

Piroćanka Biljana Živković posle više od dve decenije radnog iskustva u trgovini, počela je svoj biznis u radionici za izradu slanih rolata i peciva Slana tajna”. U tom trenutku, imala je svoj lokal, a nije imala posao, dosta vremena je provodila u kuhinji i logično je, kaže, bilo otvaranje zanatske ranje za izradu slatkiša. Nije tajna da je već imala dosta iskustva, ali i energije i volje i da je svojim primerom pokazala da su godine samo broj.

Operativna, vredna i otvorena za saradnju, pleni svojom srdačnošću. Pokazuje svojim primerom da je organizacija pola posla.

Godine su samo broj

“Slane tajne” je  porodična firma jer mi pomaže suprug ali i sve troje dece. Kada sam ostala bez posla još 2009. godine u “Angroprometu”, morala sam da se snalazim. Pokušala sam da se zaposlim ali sam uvidela da nema svrhe gubiti vreme, jer nema posla ni za mlade a kamoli za ženu u mojim godinama. Za sve to vreme kao domaćica sam svakodnevno isprobavala nove recepte pripremajući s ljubavlju za moje ukućane. I tako se  rodila ideja, u kuhinji”, kaže naša sagovornica.

Kaže da je dobila finansijsku pomoć od NSZ-a ali i Help-a za kupovinu opreme. Firma je otvorena pre dve godine ali je sa radom počela početkom prošle godine.

Biljana planira i otvaranje maloprodajnog objekta i upošljavanje radnika

“Aktuelna situacija sa kovidom-19 malo nam otežava posao. Drugi veliki problem u Pirotu je nelegalna konkurencija, ali se nadam da ću sve to da prevaziđem. Naš radni dan počinje u 8 sati a završava u 17 sati ali s obzirom da je lokal u sklopu kuće, ostajemo da radimo kad god ima potrebe. Ono što bi poručila svim Piroćankama koje se još uvek dvoume da započnu posao je da ih na putu ka samostalnosti, u poslu očekuje dinamičan i uspešan period i da ne treba da odustaju”, savetuje.

Biljanina  poručuje svim ženama je da kada je ona mogla u tim godinama, onda svaka žena može ako želi da se ostavari kao preduzetnica

Žene su jake

“Svojim primerom, kako se nisam plašila da počnem iz početka i posle pedesete, samo pokazuje da za prave stvari nikada nije kasno. Žene su po svojoj prirodi jake, uporne i izdržljive. Zato je svaka žena dovoljno sposobna da sebi obezbedi egzistenciju i da ne zavisi od svog bračnog druga. Dan ima 24 sata što je više nego dovoljno da se posvetimo svemu: budemo dobre majke, supruge i preduzetnice. Život je u vašim rukama, drage moje dame”, poručuje naša sagovornica.

Posebno se osvrće na žene u Pirotu koje mnogo rade što kod kuće ali na poslu ne štede sebe, ali su uvek u senci muškaraca.

“Verujem da će se to promeniti ako ne za moje vršnjakinje onda makar za generacije mladjih Piroćanki”.

U susret svakom sladokuscu

Iz radionice Biljane Živković izlaze po rečima mušterija najukusniji slani specijaliteti, počev od slanih torti, kolača, rolata,  pogača, peciva i pica. Biljana svaki dan koristi za pravljenje novog slaniša.

“U službi smo dobrog ukusa. Tu smo da izađemo u susret svakom sladokuscu i našom hrahom učinimo rođendan, krštenje, slavu, slavlje što lepšim. Posedujemo sve potrebne deklaracije koje traže restorani kada se unosi hrana u njihove kuhinje. Pored dobrog ukusa, garantujemo i za kvalitet naše hrane jer nam je zdravlje i bezbenost na prvom mestu što i predvidjaju HACCP standardi, ističe Biljana Živković iz Pirota, vlasnica “Slane tajne”.

 

Foto: Arhiva sagovornice

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“