Piroćanke Marijana i Miljana Đorđević prvi doktori nauka iz oblasti pekarstva

127

Na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu dve Piroćanke, bivše učenice Mlekarske škole „Dr Obren Pejić“, u petak 25. septembra 2020. godine odbranile su svoje doktorske disertacije. Sestre Miljana i Marijana Đorđević su prve učenice Mlekarske škole u Pirotu koje su doktorirale i to iz oblasti pekarstva.

 Marijana Đorđević doktorirala je sa temom „Uticaj prehrambenih vlakana šećerne repe i jabuke na reološke parametre testa i kvalitet bezglutenskog hleba“.

Miljana Đorđević doktorirala je sa temom „Redukcija sadržaja nesaharoznih jedinjenja u melasi šećerne repe primenom modifikovanih mineralnih i celuloznih adsorbenata“.

Marijana i Miljana Đorđević bile su izuzetne učenike Mlekarske škole i učesnice na brojnim takmičenjima. Njihov razredni starešina bila je profesorka Aleksandra Tošić.

Profesor tehnoloških predmeta u Mlekarske škole Radisav Pejčić, koji im je predavao i predmete iz oblasti pekarstva, kaže da je jako ponosan na Marijanu i Miljanu i da njihov uspeh doživljava i kao svoj najveći profesionalni uspeh do sada.

Sestre Đorđević trenutno rade kao asistenti na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu.

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“