Konferencija „Move.Link.Engage“ – biznis i civilni sektor zajednički za rešavanje nezaposlenosti mladih

45

Saradnjom između biznis i civilnog sektora mogu se rešiti ključni izazovi sa kojima se susreću zemlje Zapadnog Balkana: nezaposlenost mladih, nedostatak preduzetničkih inicijativa i razvoj socijalnog preduzetništva, zaključak je sesije poslednjeg dana konferencije Move.Link.Engage, održane preko Zoom-a, a u organizaciji Beogradske otvorene škole.

Podaci Svetske banke sa početka godine ukazuju na rekordno nisku nezaposlesnost na Zapadnom Balkanu, ali pandemija i kriza uticaće na zaposlenost, posebno kod najranjivih grupa, poput mladih. Tako se na konferenciji govorilo o tome kako minimizirati posledice krize, koji su odgovori civilnog društva u regionu, mogu li programi poput „Garancija za mlade“ uticati na rešavanje ključnih problema po pitanju zapošljavanja.

Govorili su projektni menadžer za zapošljavanje i socijalna pitanja Regionalnog saveta za saradnju Nand Šanija, direktor programa u Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih Jan Zlatan Kulenović, projektna menadžerka organizacije SOS Pulse Maja Marković i programska menadžerka asocijacije Beyond Barriers Irena Topali.

Marković je naročito istakla neophodnost zakonodavnog regulisanja oblasti socijalnog preduzetništva. Iako su razmene trenutno onemogućene, Kulenović je rekao kako je ovo prilika za razvijanje novih mogućnosti za mlade kako bi razvili veštine neophodne za izmenjeno tržište rada. Međutim, Topalli je dodala da je potrebno raditi i sa mladima koji nemaju pristup internetu i drugim resursima u vezi sa digitalnim razvojem. U tom smislu, civilni sektor je medijator između donosioca odluka i mladih – navode u BOŠ-u.

U okviru inicijative WeB4YES tokom poslednje tri godine objavljeno je više predloga na temu zapošljivosti mladih, osnovani su nacionalni formi, a razvijena je i istoimena platforma preko koje se mladi mogu upoznati sa mogućnostima za razmenu.

Na poslednjem panelu tema je bila energetska tranzicija, a više detalja o konferenciji pogledajte ovde.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“