Carinici sprečili prevaru sa falsifikovanim sertifikatima

0
318

Pokušaj 51-godišnjeg Piroćanca da u zemlju unese 18 falsifikovanih sertifikata i barkodova svetski poznatih marki, sprečili su carinici na Graničnom prelazu Gradina, a kako kažu u Upravi carina, na taj način je sprečeno da se kopije „Armanija“ i ‘Gučija“ prodaju na tržištu kao originali.

Slučaj je otkriven kada je na red za carinsku kontrolu na ulazu u zemlju stigao autobus novopazarskih registracija koji je prevozio putnike iz Turske ka Srbiji, a među putnicima autobusa našao se i 51-godišnji Piroćanac u čijoj su torbici, koju je nosio oko struka, carinici pronašli sertifikate, nalepnice i bar kodove svetski poznatih marki „Armani“ i ‘Guči“za razne modne detalje.

sertifikati

Lažna roba postane vredna 475 evra; foto: Uprava carina

Iskusnim carinicima to nije moglo da promakne, jer su odmah posumnjali da bar kodovi potiču od stvarno prodate originalne robe, ali da ih je neko vešto falsifikovao nameravajući da ih potom prikači uz kopije proizvoda i tako ih prikaže kao originale. Kada se mobilnim telefonom pređe preko falsifikovanog bar koda, QR aplikacija pokazuje da je u pitanju originalan proizvod, što znači da je neko hakovao originalne bar kodove – kažu u Upravi carina.

Procena carinika je da je njihova vrednost od 75 do 475 evra, a kako objašnjavaju u Upravi carina, tako su uspeli da osujete pokušaj sajber kriminala, jer da je pokušaj bio uspešan, kako kažu, neko bi modni detalj koji vredi 2 evra kupio uveren da vredi 475 evra.

Zastupnici poznatih brendova su odmah informisani o otkrivenom pokušaju zloupotrebe, kako bi mogli da se uključe u postupak i potvrde da li su sumnje carinika opravdane.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“