Podelom higijenskih paketa deci Romske zajednice uspešno završena akcija „Operi ruke“ Ministarstva zdravlja

58

Povodom uspešnog završetka akcije „Operi ruke“ koja je za cilj imala edukaciju o značaju higijene ruku dece romske zajednice, kao preventivne mere u okviru Covid-19 epidemije, danas su učesnicima akcije podeljeni higijenski paketi.

U organizaciji Ministarstva zdravlja „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“ u saradnji sa Mobilnim timom za inkluziju Roma i Romkinja Gradske uprave Pirot, Doma zdravlja Pirot, Udruženjem Roma „Ternipe“ organizovana je obuka o značaju higijene ruku romske dece. Akcija je trajala od 11. avgusta do 21. septembra. 

Akcijom su obuhvaćene 174 porodice i preko 430 deteta. Danas je podeljeno preko 200 paketa koje su deci i njihovim roditeljima distribuirali volonteri Mobilnog tima za inkluziju Roma GU Pirot. 

Akcija je sprovedena u dve faze, rekla je tim povodom Zorica Marković, predstavnica Ministarstva zdravlja. Najpre je održana edukacija edukatora, a zatim i obuka za roditelje i decu. 

Bojan Ranđelović, član Gradskog veća, kaže da je akcija uspešno sprovedena, i da je Pirot bio pilot grad gde je ova akcija Ministarstva organizovana i poslužiće kao model rada i u drugim sredinama.

Edukativni tim je od roditelja dobio preko 100 video zapisa, fotografija, online  pitanja i komentara, kaže Radmila Nešić, predsednica UG „Ternipe“.

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“