Uplaćeno 596 miliona dinara za zaposlene u novoosnovanim preduzećima

43

Uprava za trezor Ministarstva finansija Srbije jutros u 7 sati je počela da isplaćuje pomoć od po 36.440 dinara za 16.544 zaposlenih u 10.289 preduzeće, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Pojasnio je da je reč o 60 odsto minimalne zarade za dva meseca ođednom, s obzirom na to da se radi o novoosnovanim preduzećima, koja nisu koristila prvi paket ekonomskih mera pomoći države zbog krize izazvane pandemijom korona virusa.

„Ukupno smo u tu svrhu izdvojili 596 miliona dinara, a novac bi u toku dana trebalo da bude na namenskim računima svih privrednih subjekata. Želeli smo da u ovaj drugi paket uključimo i novoosnovana preduzeća i da im na taj način damo podstrek za dalje poslovanje“, kazao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

On je ocenio da je dobar signal što su se preduzeća osnivala i u vreme krize.

„To znači da veruju u državu i u poslovno okruženje, ali i da su sigurno prilagodili svoje nove biznise novonastalim okolnostima”“, rekao je Mali.

Ministar je dodao da će novac dobiti zaposleni u 8.141 preduzeću koja su osnovana u periodu od 15. marta do 20. jula ove godine, kao i zaposleni u 2.148 ostalih privrednih subjekata koji nisu novoosnovani, ali koji ranije nisu koristili mere pomoći.

U novoosnovanim preduzećima uplatu će dobiti 11.074 zaposlenih, a u ostalim preduzećima njih 5.470.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“