Pobeda niških advokata Svi koji su tokom vanrednog stanja bili i krivično i prekršajno osuđeni moći će da tuže državu

22

Ustavni sud Republike Srbije  proglasio je neustavnom Uredbu da je tokom vanrednog stanja moguće voditi i krivični i prekršajni postupak protiv bilo kog lica za nepoštovanje ovih mera.

Inicijativu za pokretanje ocene ustavnosti Uredbe podneo je još tokom trajanja vanrednog stanja niški advokat Andrija Krasić podržan od još nekoliko advokatskih kancelarija iz ovog grada, upozoravajući da se time narušava glavna brana koja građane Republike Srbije štiti od kršenja njihovih ljudskih prava i osnovnih sloboda u krivičnom i prekršajnom postupku.

“Svi koji su kažnjeni na taj način u toku vanrednog stanja, moći će sada da tuže državu za naknadu štete jer si neustavno osuđeni. Ovo jeste pobeda pravosudnog Sistema Srbije uopšte jer se Ustavni sud napokon odvažio da takvu jednu odluku proglasi neustavnom”, kaže za juGmediu ovaj advokat.

Naime, Ustavni sud je na 11.sednici dana 17.09.2020.godine usvojio našu inicijativu i Uredbu Vlade donetu za vreme vanrednog stanja oglasio neustavnom u delu: „bez obzira na zabranu iz člana 8. stav 3. Zakona o prekršajima („Službeni glasnik RS“, br. 65/13, 13/16 i 98/16 – Odluka US)“, nisu u vreme važenja bile u saglasnosti sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorom.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“