Beograđanin čisti Pirot i savetuje kako da grad bude čistiji

16

Srbija je prepuna smeća – gotovo svako izletište, a posebno gradovi, su zatrpani otpadom. Jedan Beograđanin, koji sada živi u Pirotu, rešio je da bukvalno uzme stvari u svoje ruke i očisti smeće na svom gradskom keju. Sada ima pet saveta pomoću kojim možete da očistite i vaš grad.

Vid Marjanović je svestran mladić – on je diplomirani audio inženjer, producent , muzičar, pevač, i tekstopisac – ali takođe i osvešćeni ekološki aktivista. Naime, Vid je u Pirotu, gradu u koji je pre dve godine pobegao iz prestonice, već četiri puta u potpunosti očistio gradski kej od gomile smeća koje je tamo zatekao.

“Bila je nedelja i probudio sam se tog dana sa namerom da ne radim ništa za sebe nego za Boga jer je nedelja”, počinje svoju priču za Nova.rs Vid.

Brzo je našao sebi posao – na keju u blizini kojeg živi u Pirotu, zapazio je gadan prizor.

“Priroda oko moje kuće na pirotskom keju je bila puna smeća koje bacaju tokom celog leta, uglavnom deca koja su veoma glasna i puše i piju. Pogotovo vikendom su najbahatija”, priča Vid.

Tako je on sam očistio čitav jedan deo keja – i to ne prvi put, jer je već tri puta pre toga preduzimao sličnu akciju.

“Ja sam zvao komunalce više puta. Pričao i sa direktorima škola srednjih i osnovnih, pa su na kraju stavili kante. Nameravam opet da ih zovem, jer sam mapirao jos tri lokacije gde fale kante”, rekao nam je.

Njegova sjajna akcija našla je na sjajan odaziv na društvenim mrežama, ali i vama može biti inspiracija da bar malo ulepšate vašu životnu okolinu.

Vid Marjanović, koji se inače bavi i poljoprivredom i ima i svoj voćnjak koji mu svake godine donosi domaću rakiju i džem, ima pet jednostavnih saveta za ono što možete da uradite u svom gradu – ako primetite mesto koje je posebno zagađeno otpadom.

PET SAVETA

Kupite paket kesa za đubre koji košta oko 200 dinara, a zatim nabavite i baštenske rukavice

Obavezno ponesite i metlu i đubraonik za čićenje pikavaca.Filteri cigara uglavnom su napravljeni su od celuloznog acetata kome je potrebna skoro jedna decenija da se razloži.

Pozovite komunalne službe i predložite im mesta na kojima smatrate da bi mogle da budu postavljene kante.

Ukoliko ste videli mesto koje je prepuno otpada, a niste u mogućnosti sami da ga očistite, postavite fotografije smeća na društvene mreže – možda će neko drugi biti inspirisan da se aktivira!

Pokažite javno smeće koje ste sakupili i očistili ljudima u vašem kraju, neka budu svesni koliko zagađenja postoji. Takođe, vašu akciju objavite na društvenim mrežama i na taj način podstaknite druge da se pozabave zaštitom prirode.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

InstagramVest preuzeta sa portala „Nova S“