Piroćanac sam čistio kej od đubreta

15

Četrnaest velikih kesa različitog đubreta sakupio je pirotski pesnik i muzičar Vid Marjanović samo sa jedne strane keja na Nišavi, a kako kaže narednih dana čistiće i drugu stranu.

Pirotski kej važi za jedan od najlepših u Srbiji, ali svoju lepotu nesavesni građani često znaju da upropaste bacanjem smeća van kanti i kontejnera.

Da bi kej bio lepši potrudio se Piroćanac Vid Marjanović akcijom čišćenja u kojoj je sam pokupio veću količinu smeća.

đubre

Jednu stranu keja očistio, druga narednih dana; foto: V. Marjanović

Dragi Piroćanci, uporni ste vi, ali uporan sam i ja, tijabarski deo keja je očišćen pod konac, za pazarski deo nemam snage danas, ali i tamo ću da počistim nekom drugom prilikom – poručio je Marjanović.

Kaže da je ovo 4. put da čisti ceo kej i apeluje pre svega na mlade ljude da ne bacaju smeće na, kako kaže, najlepši kej na svetu,

A ako se nesavesno ponašanje njegovih sugrađana nastavi, dodaje, opet će čistiti.

Živim na keju, pa ne mogu da gledam smeće kako se gomila, jer tu šetam psa svaki dan, meni je u ličnom interesu da kej bude ćist – kaže Piroćanac.

Kej je čistio sam, ranije kada je čistio imao je pomoć jedne sugrađanke, a kako kaže, dosta ljudi se javilo za sledeću akciju čišćenja.

Meni iskreno nije teško da idem sam u ovakve akcije, ali svakako bi bilo brže kada bi postojalo organizovano skupljanje smeća, recimo jednom mesečno – objašnjava Marjanović.

Dodaje da deo mlađih sugrađana ostavljaju sve iza sebe i ništa ne počiste, a da je osim smeća, problem i galama, preglasno puštanje muzike i jurnjava kolima.

Nije da je moja generacija bila nešto bolja od njih kad smo mi bili klinci, zato neću ni njih da osuđujem. Mladost – ludost, ali treba barem mi stariji onda da se malo više angažujemo, da sredimo za njima jer oni ce da prave probleme, to je neminovno i tu nema leka – kaže Marjanović.

Smatra da nije toliki problem rad Komunalca, već se u najvećem broju slučajeva radi o bahatosti dece. Ipak, kaže, da je potrebno postaviti veći broj kanti.

Mislim da kao prvo nema dovoljno kanti za đubre i dalje na keju, a i u sporednim ulicama pored keja. Takođe nema dovoljno kanti ni u školskim dvorištima. Ja sam već zvao komunalce mnogo puta i zbog mene su ubacili kante u Ekonomskoj skoli recimo i ispred Tehničke škole – kaže Piroćanac.

Za njega je Pirot najlepši grad u Srbiji i kaže da tako treba i da ostane.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“