Obeležena godišnjica proboja Solunskom fronta i Dan rezervnih vojnih starešina

12

I ove godine po tradiciji, uz mnogo manje zvanica zbog aktuelne epidemiološke situacije, obeležena je godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.

Udruženje rezervnih oficira i podoficira Srbije danas je na Srpskom vojničkom groblju prigodnom svečanošću obeležilo 102. godišnjicu od proboja Slounskog fronta i 101. godina postojanja i rada Organizacije rezervnih vojnih strešina. 

Toplica Stefanović, sekretar Gradske organizacije rezervnih vojnih starešina Pirot, istakao je u svom obraćanju da su rezervni oficiri i podoficiri bili u prvim borbenim redovima i predvodili vojnike radi uspešne odbrane srpskog naroda koji nisu žalili svoje živote. Od početka Balkanskog rata odazvao se veliki broj Piroćanaca, blizu 4.000, istakao je Stefanović.

Na Vojnom groblju Metiljavici nalazi se spomenik u čast 7.610 poginulih Piroćanaca i posmrtni ostaci 358 grčkih vojnika.

Svečanost je počela intoniranjem himne Republike Srbije.

Predstavnici Ministarstva odbrane, Udruženja rezervnih vojnih starešina, Gradskog odora SUBNOR-a i Udruženja vojnih penzionera  položili su cveće na spomen obeležja.

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“