10 C
Pirot
sreda, 21. oktobra 2020.
Naslovna LOKALNA SAMOUPRAVA Pirot NALED: Fleksibilan rad, digitalna fiskalizacija i reforma neporeskih nameta top prioriteti Saveza...

NALED: Fleksibilan rad, digitalna fiskalizacija i reforma neporeskih nameta top prioriteti Saveza za fer konkurenciju

Unapređenje sistema fiskalizacije kroz digitalizaciju, zakonsko regulisanje fleksibilnih oblika rada i uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta kako bi se povećala predvidivost poslovanja glavni su prioriteti za koje će Savez za fer konkurenciju u NALED-u zalagati kod nove Vlade i na kojima će raditi u naredne dve godine, izjavio je novi predsednik Saveza Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova u kompaniji Philip Morris Services, na svečanom zasedanju ovog tela.

Kao jedan od prioriteta istaknuto je i dalje unapređenje kontrolnog mehanizma – inspekcijskog nadzora. Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je cilj da se do 2022. izradi plan ukrupnjavanja inspekcija u 13-15 samoodrživih inspektorata, čime bi se povećala njihova autonomija i efikasnije koristili ljudski i materijalni resursi.

– Uvođenjem jedinstvenog elektronskog sistema eInspektor efikasnost je već značajno unapređena, a kroz ukrupnjavanje u samoodržive inspektorate mogli bi da dobijemo službe u rangu evropskih zemalja. Podsetiću i da je od marta uveden jedinstveni Kontakt centar, gde građani i privreda na jednom mestu mogu da prijave uočene nepravilnosti za bilo koju od 44 inspekcije. U prvih pet meseci upućeno je 6.400 poziva, a najviše zbog povećanja cena proizvoda, nezakonitih otkaza, neizdavanja računa– rekao je Ružić.

Na sednici je rečeno da su najveća postignuća pored efikasnijeg inspekcijskog nadzora, reforma paušalanog oporezivanja, uvođenje eFakture, reforma sezonskog zapošljavanja, promocija bezgotovinskog plaćanja i početak rada na poreskom rasterećenju zarada.

Takođe, istaknuto je i da je ovo peta godina sprovođenja Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, a do uvođenja vanrednog stanja usvojeno je u potpunosti ili delimično 50% mera predviđenih tim dokumentom. U narednom periodu, važno je ubrzano raditi na primeni preostalih mera, a kao prve su najavljene proširenje Zakona o pojednostavljenom angažovanju sezonskih radnika i fiskalna lutrija.

Savez za fer konkurenciju osnovan je kao prvo radno telo u NALED-u i prvi primer institucionalizovanog javno-privatnog dijaloga kroz Vladinu stručnu grupu za suzbijanje sive ekonomije. Okuplja 36 članova iz redova privrede, lokalnih samouprava i civilnih organizacija. 

Novo rukovodstvo Saveza za fer konkurenciju

Članovi Saveza za fer konkurenciju izabrali su novo rukovodstvo ovog tela. Naredne dve godine Savez će voditi Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova u kompaniji Philip Morris Services, dok će potpredsednici u novom sazivu biti Jelena Ristić, direktorka kompanije Mastercard za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, Igor Lončarević, partner u kompaniji KPMG i Zoran Daljević, direktor predstavništva Atlantic grupe.

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“

Plus Online
Plus Onlinehttp://www.plusonline.rs/
Plus Radio je privatni, lokalni , nezavisni Radio, koncipiran da bude urbani, gradski Radio. Program emituje 24 časa, od 7-22 sopstvene produkcije. Muzički sadržaji – isključivo pop i rokenrol.

Most Popular

Vazdušni jastuk putniku u autobusu polomio grkljan

Putnik u autobusu Z.S. (62) iz sela Blato kod Pirota teško je večeras povređen u Leskovcu kada je vazdušni jastuk na autobusu pukao...

ZZJZ Pirot: Rezultati pet uzoraka negativni na COVID 19

Vest preuzeta sa portala "Plus Online"

Od pet briseva sa područja Pirotskog okruga svi negativni na kovid 19

Iz Laboratorije Instituta za javno zdravlje Niš stigli su rezultati za 5 uzoraka sa područja Pirotskog okruga i svi su negativni na kovid...

Skorašnji komentari