Pirot opravdao epitet Srpskog Holivuda

18

Naš grad sa okolinom i kulturno istorijskim spomenicima još jednom je opravdao potvrdio epitet pravog Sropskog Holivuda.

Na raznim lokacijama, a pre svega u srednjovekovnoj tvrđavi Momčilov grad i u muzeju Ponišavlčja, nastaju scene raznih filmskih ostvarenja, među kojima je i “Beležnica” režisera Miroslava Lekića, nastala po tekstu Ratka Dmitrovića. Ogromnu glumačku ekipu pored ostalih čine Svetozar Cvetković, Anica Dobra, Momčilo Otašević,Milena Radulović, Miloš Samolov…

Delovi ovog , ali i još nekoliko drugih ostvarenja snimaće se i u seloma Dobri Do, Topli Do, Pokrevenik, Gostuša, Temska. Kako saznajemo do direktora muzeja Saše Jovanovića i ovaj objekat sa  svojom okolinom biće enterijer i eksterijer u kome će nastati dokumentarci posvećeni svetiteljima.

muzej vlada veselinović koncert

Pirot je inače pre nekoliko godine dobio sertifikat “Film fredli”, koji je neka vrsta baze sa popisno lokacija na kojima se mogu snimati filmovi raznih sardžaja, pa i oni koji se odnose na epohu. Sa ovom bazom je upoznata  Asocijacija filmskih stvaralaca Srbije, ali i strani  producenti i režiseri.

muzej koncert promocija

Poslednjih godina i decenija ovde su snimani delovi  filmova “Boj na Kosovu”, “Vuk karađžić”, “Dorotej”,” Zona zamfirova”, “Ivkova slava” i mnogi drugi. Tvrdjava se, na primer,  u poslednje vreme se sve više koristi i kao otvorena scena za predstave narodnog pozorišta u Pirotu. Među srpskim režiserima i umetnicima koji su zaslužni za filmsku   promociju našeg kraja nesmunjivo je Zdravko Šotra koji je ovde snimio, već pomenute  najgledanije srpske filmove svih vremena.Vest preuzeta sa portala „Pirotske Vesti“