Srbija donela odluku da na šest meseci prekine sve vojne vežbe i aktivnosti sa svim partnerima

9

Vlada Srbije na današnjoj sednici donela je odluku da u narednih šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin posle sednice Vlade izjavio je da se Republika Srbija nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije.

„Pritisci koji nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u našim odlukama ili našim postupcima, pa čak ni u realnosti, rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja. Od nas se traži da po cenu napuštanja naše evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na našu politiku, ali i naš narod na Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj napustimo planirane vojne vežbe sa Belorusijom“, rekao je ministar Vulin, prenosi resorno Ministarstvo odbrane.

On je naglasio da je Odlukom Narodne skupštine, Srbija vojno neutralna zemlja i da bi Srbija sačuvala poziciju vojne neutralnosti, izbegla ili bar umanjila „posledice pojačanih napada na našu zemlju, našu politiku i našu ekonomiju“, Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici donela je odluku da se u narednih šest meseci prekine sa svim vojnima vežbama i svim aktivnostima sa svim partnerima, bez razlike.

U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO-om ni sa ODKB-om, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa istokom ni sa zapadom. Naše učešće u mirovnim operacijama će biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano“, naveo je ministar Vulin.

„Proces opremanja i jačanja naše vojske neće biti zaustavljen, a mi ćemo raditi na povećanju naše borbene gotovosti više i upornije nego ikada. Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnost i ova bolna odluka nas obavezuje da se oslonimo samo na sebe i samo na svoju snagu“, naglasio je ministar Vulin.

Foto: Arhiva Jugmedie

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“