Piroćanci obeležavaju godišnjicu rođenja Dragoljuba Jovanovića

15

Naučnim skupom i Svečanom akademijom, niški ogranak SANU, Pravni fakultet u Nišu i Grad Pirot, obeležiće 125 godina od rođenja naučnika, političara i rođenog Piroćanca Dragoljuba Jovanovića.

Skup će se održati u petak, 11. septembra od 11 sati u svečanoj sali Skupštine Grada Pirota.

O Jovanoviću će, između ostalih, govoriti dopisni član SANU Mira Radojević, Momčilo Pavlović, pirotski istoričar Davor Lazarević i nekadašnji dekan Filozofskog fakulteta i sociolg Ljubiša Mitrović – stoji u najavi događaja.

Organizatori naučnog skupa su Srpska akademija nauka i umetnosti, ogranak SANU u Nišu, Grad Pirot, Pravni fakultet u Nišu i Ugovorna okružna privredna komora Pirot.


Ko je Dragoljub Jovanović?

Dragoljub Jovanović je rođen u Pirotu 8. aprila 1895. godine. Maturirao je 1914. godine u Beogradu, a rat ga je zatekao u Makedoniji, gde je radio kao učitelj. Zbog svog obrazovanja priključen je francuskoj jedinici za prevodioca. Vrhovna komanda ga je sa Solunskog fronta poslala na studije u Francusku. Od 1916. do 1919. godine uspeo je da završi filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Klermonu i Pravni fakultet u Parizu.

Za nepune 3 godine uradio je 2 doktorske teze i odbranio državni doktorat na Sorboni. U Beograd se vratio 1923. godine, gde je ubrzo postao profesor Pravnog fakulteta.

Interesovanje za politiku pokazao je još kao gimnazijalac, a u politički život aktivno se uključuje pri povratku u zemlju i ubrzo postaje vodeće ime zemljoradničke levice. Godine 1926. uređuje list Rad, zbog čega dolazi u sukob sa režimom.

Pre početka Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, 1940. godine osnovao je Narodnu seljačku stranku koju, po izbijanju rata, uvodi u Narodnooslobodilački front nove Jugoslavije,

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“