„Slavko Ćuruvija fondacija“ iznenađena odlukom Apelacionog suda u Beogradu

10

„Slavko Ćuruvija fondacija“ neprijatno je iznenađena odlukom Apelacionog suda da – pet i po godina posle početka ovog procesa – ukine prvostepenu presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i predmet vrati na ponovno suđenje.

Ovakvom odlukom se nastavlja prava agonija za porodicu, prijatelje i poštovaoce ubijenog novinara, koji na pravdu čekaju sada već više od 21 godinu.

Pošto je prvostepeni sud, posle četiri godine suđenja, koje je obilovalo kontroverznim odlukama, u aprilu prošle godine doneo presudu, gotovo godinu i po dana se čekala odluka Apelacionog suda.

Podsećamo da su dvojica prvostepeno osuđenih pripadnika Resora državne bezbednosti i dalje u takozvanom kućnom pritvoru, dok država ne pokazuje da bilo šta preduzima u vezi sa izručenjem optuženog Miroslava Kuraka, koji je u bekstvu.

Očekujemo da će prvostepeni sud ovaj slučaj razmatrati prioritetno i efikasno, te da će novom presudom potvrditi kazne koje su organizatori i izvršioci ovog zločina već jednom dobili.

Još jednom ukazujemo na značaj ovog procesa za bezbednost novinara i slobodu izražavanja u državi u kojoj su novinari ubijani, podmetane su im bombe i spaljivane kuće, i pozivamo domaće i međunarodne institucije i javnost da ovaj proces isprate do kraja, navodi u svom saopštenju „Slavko Ćuruvija fondacija“,

Posećemo da je juče 7. setembra Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu u slučaju ubistva vlasnika i novinara “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije, sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem N. N. lica u taj slučaj.

Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubilo N. N. lice, a da su DB-ovci za to pripremili “teren”.Za učešće u ubistvu Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine, na 100 godina zatvora bili su osuđeni tadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić.

Apelacioni sud je naveo da su osnovane žalbe kojima se ukazuje da je prvostepeni sud povredio “objektivni i subjektivni identitet optužnice i prekoračio optužbu”, čime je učinio bitne povrede odredbia krivičnog postupka.

Takvom odlukom suda iznenađeni su i mnogi novinari i javni radnici u Srbiji.

Slobodan Aleksić (izvor: slavkocuruvijafondacija.rs)

Foto: slavkocuruvijafondacija.rs

Vest preuzeta sa portala „Far“