Reciklirajmo za Pirot

10

Regionalna deponija u Pirotu pokrenulo je 30. jula akciju pod nazivom “Reciklirajmo za Pirot“. U prvoj fazi obnovljeno je sedandesetak od ukupno 200 žičanih kontejnera za plastičnu ambalažu u Pirotu.

Prema rečima direktora Regionale deponije Nebojše Ivanova u drugoj fazi zajedno sa Gradskom upravom, predstavnicima mesnih zajednica, JP Komunalac i Turističkom organizacijom Pirot mapiraće se najznačajnija mesta u okolini gde treba postaviti nove kontejnere.

“Očekujem da će biti potrebno još 150 novih kontejnera. Presu za plastičnu ambalažu imamo a korist bi bila višestruka. Uz zaštitu životne sredine, produžio bi se vek tela deponije, a u budućnosti bi od recikla`že mogla da se ostvari finansijska dobit”,kaže Ivanov.

Kako je ranije najavljeno, ovu akciju zajedno realizuju Gradska uprava Pirot , JKP “Regionalna deponija Pirot“ i JP “Komunalac“ u saradnji sa Romskim udruženjem “Amala“ koje se bavi prikupljanjem i reciklažom plastične ambalaže u gradu. U početku će se prikupljati PET ambalaža a kasnije i ostali otpad za reciklažu.

“Ova akcija podrazumeva odvojeno sakupljanje plastične amblaže, a kasnije i kartona, papira, gvoždja, aluminijuma i svega što spada u neopasan komunalni ambalažni otpad. Akcija je usmerena ka gradjanima ali i privredi. Pored remontovanja postojećih kontejnera za odlaganje ove ambalaže, biće postavljeni i novi u gradu a u planu su i prigradska naselja i sela i sela na Staroj planini. Drugi korak će biti obezbedjenje kontejnera za odlaganje stakla i za odlaganje papirne, kartonske i metalne ambalaže. Krajnji cilj akcije je da plastika ne ide na deponuju već da se reciklira i da oni koji se time bave imaju odredjenu ekonomsku korist. Na ovaj način Pirot će postati ekološki grad na mapi Srbije”, rekao je ranije Ivanov.

Načelnik Odeljenja za urbanizam i stambeno-komunalnu delatnost Gradske uprave Pirot Bojan Pešić je na početku akcije izjavio da je pre petnaestak godina paralelno sa pripremom dokumentacije za otvaranje Regionalne deponije, počeli da postavljaju žičane kontejnere u gradu za odlaganje plastične ambalaže.

-“Vremenom u oni oštećeni i biće remontovani. Ujedno ovom akcijom, gradjane podsećamo da oni služe za odlaganje plastične ambalaže i to je prvi korak za uvodjenje primarne selekcije otpada. Krajnji cilj će biti da jednog dana i gradjani i privreda sami obavljaju primarnu selekciju otpada. Nadam se da ćemo dobiti podršku gradjana. Kontejnere ćemo redovnije prazniti. Od svega ovoga grad će imati višestruku korist. Grad i okolina će biti čistiji a samim tim produžavamo životni vek deponije”, kaže Pešić.

Predsednik Romskog udruženja “Amala“ Blaža Memetović je tada da će dati sve od sebe da urade ovaj posao oko reciklaže plastične ambalaže i krećemo sa radom.

“Osim u gradu prikupljaćemo ambalažu i u selima. Uz pomoć Helpa dobili smo mašinu za reciklažu u vrednosti od 15.000 evra”, rekao je Memetović.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“