Obeležen Dan oslobođenja Pirota od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu

9

Gradski odbor SUBNOR-a u saradnji sa Gradskom upravom Pirot danas je obeležio 76. godišnjicu oslobođenja Pirota u Drugom svetskom ratu od fašističke okupacije. Ovaj dan obeležen je polaganjem cveća i venaca na Partizanskom groblju u Pirotu. Najpre je intonirana himna.

Na Partizanskom groblju vence i cveće položili su načelnica Pirotskog upravnog okruga, predstavnici Grada Pirota i delegacije Organizacije rezervnih vojnih starešina, SUBNOR-a, Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije, Pokreta Rođeni za Pirot i drugi.

Predsednik SUBNOR-a Pirot Peco Todorovski rekao je ovom prilikom da je u oslobođenju zemlje od fašističke okupacije iz Pirota i okoline učestvovalo oko 16.000 boraca. Poginulo je oko 2.000 ljudi, a najveće odlikovanje narodnog heroja dobili su Milivoje Manić Albanta, Blagoje Kostić Crni Marko i Siniša Nikolajević.

Vidojko Panajotović pomoćnik gradonačelnika je svim građanima Pirota čestitao 8. septembar ističući da ovaj dan predstavlja simbol jedinstva jednog naroda koji je odbranio svoje ognjište od najvećeg zla prošlog veka, fašizma.

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“