Rako Djurović: Radnički je oštećen. Piroćanci su postigli regularan gol! Bojimo se da nije ono „Što južnije to …“!!!

11

Radnički je u subotu igrao na „lepo ogradjenoj travi“ pored stare Hale sportova, sada nosi naziv „Ranko Žeravica„. U nedostaku svlačionica pored „lepo ogradjene trave“, fudbaleri su se za utakmicu pripremali u jednoj od svlačionica u Hali. Basket nisu igrali na zagrevanju!

Ovo u uvodu da objasnimo gde je meč odigran. Na Novom Beogradu, u centru!

………………………………………………………………………

Neću da vas podsećam šta smo Dejan Čelar i ja rekli u najavi utakmice. Ono što sam rekao gazdama Zvezdinog razvojnog  tima,  rekao bih i njihovim prijateljima na Novom Beogradu. 

– Neću nikada prihvatiti da se omalovažava Pirot, fudbal u ovom gradu, na račun nekih filijala Zvezde, Čukaričkog, Vojvodine, Partizana. Kada se igrao fudbal kraj Nišave, pomenute ekipe su od 10 prepodne igrale negde na poljanama beogradskog predgradja.

Sve poštujem, ulaganje, ljubav, nastojanja da klubovi napreduju, ali, kada se kaže Radnički Pirot, Radnički Kragujevac, Borac Čačak, Zemun (Galenika), Sloboda Užice, Sloga Kraljevo, Dubočica Leskovac, Dinamo Vranje, a onda spomenu Grafičar, IMT, Kabel, onda ljudi koji malo duže pamte, pitali bi se- koji pak su ovi!? Neko ko brzo misli iskoristiće onu latinsku –Tempora mutantur… Jeste, menjaju se vremena, ali, zar je moguće da posle četiri utakmice tabela izgleda ovako.

Tabela Prve lige

Nadam se da razumete „šta sam hteo reći“! Osim Kragujevčana i Jagodine, pogledajte ostali timovi, Beograd, okolina Beograda, Vojvodina. Dole „zalutao“ Zemun i  debitant iz Mitrovice.

…………………………………………………………………………… 

E, sad, da ne bi bilo da ovo pišem, jer sam neki zagriženi lokal patriota, ili neko ko pravi neke podele, apsolutno ne!  Na primeru od subote ću nastojati da budem KONKRETAN.

Nije prva utakmica da se Radničkom, ali i još nekim timovima uskrati pravo na – pravdu! Nedosudjen penal, poništen gol, način sudjenja u korist rivala, prenemaganja, nesankcionisano zadržavanje vremena, žuti kartoni.

  U dve utaikmice, poslednje, nedosudjen penal, prekršaj nad Djordjijevskim i poništen čist gol protiv IMT-a!

Idemo redom. Pogledajte najpre čist gol koji je postigao Aleksa Kostić Milutinović. Glavni sudija je pokazao na centar, a pomoćni, koji je bio u lošem uglu poništio je gol i pokazao na navodni ofsajd.

Da bih dokazao da je Radnički oštećen, pozvao sam čoveka u čije stručno i časno mišljenje verujem i zatražio procenu. Rako Djurović, cenjeni arbiter, čovek koga su godinama zvali da ocenjuje odluke sudije, na moje pitanje , da li je Radnički oštrećen, evo šta mi je je odgovorio. Citiram od reči do reči!

Pogodak je trebalo da prizna glavni sudija

Ovo je primer ds se igrac nalazi u ofsajd polozaju ali ne utice na igru i na protivnika tj ovde ne ometa vratara  i morao je priznati pogodak.

Pomocnik moze diskretno da obavesti glavnog da je igrac u ofsajd polozaju ali glavni vidi dobro da ne ometa vratara.

Vratar je ovde intervenisao odmah ali neuspesno sto ukazije da je lopta bila u njegovom vidokrugu svo vrema i da ga igrac koji je u ofsajd polozaju ne ometa

Pošto su neki, pored njihovog „stručnog“ mišljenja da je Edua smetao golmanu, juče izmislili i neko novo pravilo da kada je protivnički igrač nalazi u petercu kada lopta ulazi u gol, da arbitar treba da signalizira ofsajd. Rako Djurović, bio je začudjen.

Nema tog navodnog novog pravila, i znaj da, kada oni pominju neka nova pravila, pokušavaju da se izvuku iz greške ili gluposti.

Jedan poznati fudbalski stručnjak iz Beograda, znamo se dugo, radi kao trener, posle utakmice u subotu uveče, i juče tokom dana, kada sam mu poslao mišljenje sudijskog eksperta Rake Djurovića, poslao mi je još jedan komentar.

 Pa upravo smo to pričali sinoć, da golman vidi loptu jasno i interveniše a igrač pored njega ne reaguje i ne utiče na njegovu intervenciju. Ovde su vaši pali i nisu se vratili…

Pratim Pirot iz mnogo razloga, stvarno verujem da pored svih problema Radnički ima tim za vrh tabele ali da se u dve utakmice dešavaju ovakve greške i da ovako gube bodove, zaista mislim da nije slučajno..

Ovde je svaki komentar suvišan, glavni sudija koji je na 5m od mesta događaja uvažava odluku pomoćnika koji je na 25m od istog. Ko bolje tu vidi? A video si i reakciju domaćih fudbalera. Jednostavno, Radnički je oštećen, sudije direktno uticale na tok i rezultat utakmice. Ok, vidimo se u petak na utakmici, dolazim u Pirot!

Da li je ovo dovoljno i kome. Moram da kažem da je ovo čisto moje novinarsko istrivanje. Vidim da u radničkiomćute, njihova politikka nezameranja , očigledno da je slična ponašanju većine klubopva. Ako se tako nastavi I ne podigne glas, I zaista će ovo , kako reče još jedan moj beogradfski prijatelj, igrao je nekada u Pirotu, da će ovo biti Prva liga beogradskog pašaluka.

Da se nadam da to ljudima u Fudbalskom savezu Srbije ne odgovara. Makar, kada je razvoj fudbala u pitanju.

Fudbalski centri, za dobro fudbala, moraju da se poštuju.

Da se razumemo, niko ne traži, (lični stav), da neko pomaže ovim klubovima, „što južnije to tužnije“, neka se samo svira „pedeset – pedeset“ i ništa više!

Da li se slažete gospodo iz Saveza!!??

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“