Zamenski vaučeri za letovanje na moru pod znakom pitanja

10

Građani koji imaju uplaćeno letovanje na koje nisu otišli zbog pandemije koronavirusa, možda to neće moći da učine ni naredne godine, bez obzira što imaju zamenske vaučere. Naime, sve češće su informacije da najpopularnije turističke zemlje poput Grčke, Španije, Italije – pokušavaju da odlože obavezu da dogodine prime ove goste.

Informaciju da bi odlazak na 400.000 već plaćenih letovanja mogao dodatno da se zakomplikuje, a aranžmani ne ostvare ni iduće godine, jutros je šturo obelodanio Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA.

“Oko 400.000 ljudi je uplatilo aranžmane koje nisu iskoristili i za koje smo dali zamenske vaučere. Najveći broj tih zamenskih vaučera je ostao za sledeću godinu. Tu takođe imamo ozbiljan problem sa realizacijom vaučera za narednu godinu, Pojavljuju se sad već informacije da najpopularnije turističke zemlje kao što su Španija, Italija i Grčka pokušavaju da dobiju moratorijum na te obaveze prema dobavljačima. Dakle – prema našim turističkim agencijama  i svim drugima od strane svojih država”, izjavio je Aleksandar Seničić za Nova S.

Prema Uredbi koja reguliše zamenske vaučere za otkazana putovanja, koje je putnik uplatio delimično ili u celosti, aranžman može da se realizuje na istoj, ili drugoj destinaciji. Međutim, uredbom je predviđen rok do kada ovi zamenski vaučeri mogu da se iskoriste, a to je – najkasnije do 31. decembra 2021. godine.

Kada je reč o građanima koji ne žele zamensko putovanje, već povrat novca, i to je regulisano istom Uredbom.

“Ukoliko se putnik odluči za povraćaj iznosa koji je uplatio za nerealizovano putovanje ili je otkazao zamensko putovanje, organizator putovanja je dužan da izvrši povraćaj uplaćenih sredstava u roku od 14 dana od isteka roka  31. decembra 2021”, predviđeno je Uredbom.

Detaljnije pročitajte OVDE.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“