Luksuzni džip vredan preko 40.000 evra zaplenjen na Gradini

13

Zbog toga što je preko granice pokušao da preveze neocarinjen auto za koji nije posedovao nijedan carinski dokument, carinici su na Graničnom prelazu Gradina 42-godišnjem muškarcu iz Subotice zaplenili luksuzni džip vredan preko 40.000 evra.

Vozeći putnički kombi sa prikolicom, bračni par iz Subotice uputio se ka Bugarskoj, a u prikolici je bio natovaren „Jeep Wrangler Unlimited“ bez registarskih tablica. Procena carinika bila je da je auto od 3.604 kubika, starosti 4 godine, vredan preko 40.000 evra.

Oni su na pitanje carinika šta imaju da prijave za carinsku kontrolu rekli da nemaju ništa i da samo prevoze auto na prikolici iz Subotice ka Bugarskoj gde nameravaju da ga registruju, a carinicima je bilo sumnjivo što tako vredno vozilo na sebi nema ni redovne niti privremene tablice.

džip

Problem pokušao da reši transportom u Bugarsku; foto: Uprava carina

Carinik ih je potom upitao šta imaju od dokumentacije za automobil koji prevoze, jer kako nema registarske oznake, potrebno je da pokažu odgovarajući izvozni ili tranzitni dokument. Tada su putnici rekli da ne poseduju ni jedan od dokumenata koje je carinik pomenuo, već da imaju fakturu iz Mađarske i fotokopiju poništene saobraćajne dozvole za natovareni auto – kažu u Upravi carina.

Vozač je rekao da su privremene tablice davno istekle i da su mu kod kuće u Subotici, što praktično znači, kako objašnjavaju u Upravi, da je auto nelegalno bio u zemlji. Pretpostavka carinika je da se vozač “preračunao“ i propustivši rok za carinjenje stvorio sebi dodatni problem koji je pokušao da reši nelegalnim izvozom u susednu zemlju.

Pošto je preko granice pokušao da preveze neocarinjen auto za koji nije posedovao ništa od carinskih dokumenata, luksuzni džip i ključevi su zbog neprijave, privremeno zadržani do okončanja prekršajnog postupka koji je protiv putnika pokrenut.

U Upravi carina podsećaju da polovni automobili koji se uvoze u zemlju moraju na sebi imati privremene tablice čije je važenje ograničeno na svega nekoliko dana i služe kako bi vozilo moglo u što kraćem roku da se ocarini u najbližoj carinarnici.

Ako uvoznik to ne učini u predviđenom roku, automobil postaje neocarinjena i samim tim nelegalna roba koja ne može da se registruje, pa ni da se koristi.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“