AMBROZIJA Najjači alergen na svetu najaktivniji u septembru

13

Za sve one koji muku muče sa alergijom na ambroziju period koji je pred nama biće težak za njih jer je koncentracija polena ove biljke, koji važi za jedan od najopasnijih i najjačih alergena na svetu, najveća od avgusta do septembra meseca. Alergijska reakcija na ambroziju javlja se kada se u kubnom metru vazduha nađe 15 zrna polena ove biljke.

U Pčinjskom okrugu, prema rečima dr Slađana Stankovića, epidemiologa u vranjskom Zavodu za javno zdravlje, očekuje se tokom ovog meseca rast koncentracije polena na ambroziju u vazduhu pa otuda on savetuje svima onima koji imaju problem sa ambrozijom da redovno budu u kontaktu sa svojim alergologom i na vreme uzimaju svoju terapiju.

„Klinička manifestacija kod osetljivih osoba sklonih alergijama ispoljava se curenjem nosa, svrabom očiju i može da se javi i kašalj. Kod osoba koje su više izložene polenu alergije ambrozije može da se javi hronični bronhitis i bronhijalna astma. Ambrozija može da izazove i alergijski konjuktivitis pa čak i alergijski ekcem“, ističe dr Stanković i dodaje da je veoma je bitno da osobe sklone ovoj vrsti alergija stalno prate izveštaje vranjskog Zavoda za javno zdravlje o koncentraciji polena u vazduhu i ponašaju se u skladu sa tim.

Najveća koncentracija polena u vazduhu je u periodu od 10 sati ujutro pa do 16 sati uveče i zbog toga u ovom periodu osobe sklone alergijama ne bi trebalo da budu napolju. Sve svoje dnevne aktivnosti, ukoliko je to moguće, bi trebalo da preusmere na popodnevne sate kada je koncentracija polena najmanja.  

Epidemilog Stanković poručuje ljudima koji imaju problem sa alergijom da nikako ne suše veš na terasi i u dvorištu i da prozore uvek drže zatvorene u periodu kada je najveća koncentracija polena.

On takođe ističe da Vranje i Pčinjski okrug nisu imuni na aktivnosti polena ambrozije, ali da ne se ne svrstavaju u grupu gradova i okruga gde je ovaj problem veoma izražen.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“