Mere Vlade Srbije u cilju sprečavanja širenja Covid-19

18

Radi sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zabranjuju se javna okupljanja na celoj teritoriji Rebulike Srbije na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru – kada se istovremeno okuplja više od 30 lica, s tim što rastojanje između prisutnih lica mora biti najmanja 1,5 metra, odnosno na svaka 4 metra kvadratna može biti prisutno jedno lice.

Ovo je jedna od mera Vlade Srbije doneta uredbom od 28. avgusta, na koju ukazuje Štab za vanredne situacije grada Leskovca.

Pored toga, radno vreme ugostiteljskih objekata ograničava se tako da objekti koji nemaju baštu i noćni klubovi neće raditi od 21.00 čas do 06.00 časova narednog dana, dok objekti koji nemaju baštu neće pružati ugostiteljske usluge u zatvorenom delu objekta od 21.00 čas, a u otvorenom delu objekta (bašti) od 01.00 časa do 06.00 časova narednog dana.

Radno vreme prodavnica, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 23.00 lasa do 06.00 časova narednog dana.

Izvođenje nastave u prostorijama srednjih i osnovnih škola i neposrednog rada ustanova predškolskog vaspitanja i obrazovanja učeničkog i studentskog standarda, kao i izvođenje predavanja, vežbi, seminara i sličnih oblika rada sa studentima u prostorijama visokoškolskih ustanova vrši se u skladu sa instrukcijama i preporukama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i nadelžnog zavoda, odnosno instituta za javno zdravlje.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“