Bez novozaraženih u Pirotskom okrugu

13

Rezultati svih uzoraka, njih 13 koji su stigli u pirotski Zavod za javno zdravlje, negativni su na novi korona virus, saopšteno je iz ove zdravstvene institucije. Situaciju u Pirotu, gde je od početka epidemije registrovan najveći broj zaraženih, epidemiolozi ocenjuju kao stabilnu i povoljnu.

Najveći broj zaraženih korona virusom od izbijanja epidemije je u Pirotu – 245, ali se poslednjih 5 dana ne registruju novi slučajevi, a prema izveštajima Zavoda, od 14. avgusta zabeležena su samo 4 slučaja.

Slična situacija je i u drugim opštinama okruga.

Za poslednja 24 sata stiglo je 13 uzoraka i svi su negativni, dok je danas uzorkovano 11 briseva i poslato u Institut za javno zdravlje u Nišu na testiranje – kažu u Zavodu.

Epidemiolozi kažu da je situacija u okrugu i Pirotu stabilna i povoljna, ali upozoravaju da, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u celoj zemlji i u susednim zemljama, postoji i rizik za pojavu obolelih iz drugih mesta i po povratku iz inostranstva.

U narednom periodu je najvažnije poštovanje i sprovođenje preventivnih mera za rad škola i predškolskih ustanova kako bi epidemiološku situaciju držali pod kontrolom – poručuju iz Zavoda.

Od početka epidemije do danas je laboratorijski potvrđeno 365 pozitivnih osoba – u Pirotu 245, Babušnici 36, Beloj Palanci 80 i Dimitrovgradu 4 i registrovano je 25 smrti od posledica kovida.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“