Roditelji, budite strpljivi i čekajte u koloni na 30 stepeni! Dr Djordjević kaže, treba uraditi 700 pregleda i 700 uverenja!

0
65

    Ispred Dečijeg dispanzera od ranog jutra roditelji i mališani čekali su u koloni pregled, kako bi dobili uverenje koje im je potrebno za prijem u Predškolsku ustanovu „Čika Jova Zmaj“.

  Reagovanja roditelja već smo objavili. Naš novinar Milan  Mitić oko 11 časova bio je ispred zgrade.

    Sat ranije na istom mestu bila je i naša koleginica Sonja Ćirić.

  Obećali smo da ćemo zvati direktora Doma zdravlja dr Radovana Ilića i vršioca dužnosti direktora PU „Čika Jova Zmaj“

   Direktor dr Radovan Ilić, rekao je našem novinaru da je na godišnjem odmoru (gde baš sad?) i da, bez obzira što je svratio do svog kabineta, „nije u prilici da  objasni zbog čega je došlo do velike gužve“. Uputio je na načelnika Predškolskog dispanzera dr Dragana Djordjevića.

 Naša koleginica Sonja Ćirić je nastavila dalje. Evo njenog izveštaja:

– Gužva ispred Dečijeg dispanzera zatekla je i pedijatre. Prema rečima načelnika Predškolskog dispanzera, dr Dragana Đorđevića, nije došlo do usaglašenosti niti dogovora između ove dve ustanove, odnosno Predškolske ustanove i Dečijeg dispanzera. U Predškolskom dispanzeru trenutno rade četiri pedijatra i pored redovnih pregleda bolesne dece sada primaju i decu kojoj je potrebno lekarsko uverenje za boravak u vrtiću.

Dr Đorđević nam je u telefonskom razgovoru rekao da imaju zaista mnogo posla i da ne mogu svi da dobiju potvrdu pedijatra za jedan dan, a problem je nastao jer nisu blagovremeno obavešteni od strane Predškolske ustanove da će do toga doći.

Lekarskim pregledom potrebno je da, pored ostalog, bude utvrđeno da dete nema znakova za trenutnu akutnu respiratornu infekciju kako bi moglo da boravi u vrtiću.

-Nešto razmišljam glasno. Do pre nekoliko dana direktorka PU „Čika Jova Zmaj“ bila je Milka Colić. Pošto je istekao mandat, krenuo je izbor. Prvi put, drugi put, nije uspelo. Izabran je vd direktor, psiholog Olivera Vukovojac.

Usledile su organizacione i logističke pripreme. Dogovori sa roditeljima o načinu koji će izabrati kada je rad sa decom u pitanju.

Pitamo se, pitamo.

 Zar zaista nije moglo?!

Ovo je naše glasno razmišljanje. Ako nismo u pravu neka neko kaže, ako ima odgovor. Ajde nama, ne mora!

Neka odu i po ovoj vrućini to objasne roditeljima. Nadam se da će znati šta da im kažu!

  Dok sam „glasno razmišljao“ naša  koleginica Sonja Ćirić je oko 11 časova otišla u PU „Čika Jova Zmaj“, u Vrtić „Lane“ gde je kancelarija vd direktora Olivere Vukovojac. Zahvaljujući ljubaznosti vd direktorke dobili smo objašnjenje.

  Evo raporta:

VD direktora Predškolske ustanove “Čika Jova Zmaj” Olivera Vukovojac u izjavi za Portal Plus onlajn objasnila je da su dobili dopis iz Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete 21. avgusta pri čemu su imali obavezu da naprave operativni plan rada i dobili instrukcije da rade po preporukama koje su važile od 11. maja. Prema tim preporukama, roditelji koji nisu dovodili decu duže od sedam dana treba da imaju lekarsko uverenje.

Olivera Vukovojac ističe da su očekivali gužve, s obzirom na termin dopisa, period izrade operativnog plana i anketiranja roditelja.

Prema rečima VD direktora Predškolske ustanove, u dogovoru sa predstavnicima Doma zdravlja vaspitači preko Viber grupa treba da obaveste roditelje da moraju da zakazuju preglede za lekarska uverenja kako bi se smanjila gužva.

    Potpuno smo razumeli psihologa Oliveru Vukovojac. Jeste poznata kao vredan radnik, dugo godina radi sa uspehom u Ustanovi, ali, zar sve ovo nije trebalo drugačije organizovati? Pitamo direktora Doma zdravlja, ali i one koji su zaneti izborom  direktora, zaboravili da će PRVI SEPTEMBAR VEOMA BRZO!!!

   S obzirom na hronoligiju dogadjaja koji su se menjali iz „sata u sat“ poslednju, rekli bi, veoma bitnu informaciju sa lica mesta, Milan Mitić, doneo je oko 11,30h. Izgleda da će se neko rešenje naći. Dr Dragan Djordjević, iako u velikoj gužvi, „pritisnut“ zahtevom našeg novinara, prihvatio je „izmedju dva pregleda“ da kaže. Izjavu je, naravno „selektirao“!

  Nećemo više s pitanjima i dilemama. Samo jedna konstatacija, narednih dana će roditelji, u terminima koje su dobili, dovoditi decu.

  Tako će za neke od mališana, školska godina umesto prvog početi za nekoliko dana!

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“