Niška Banja, Palanka i Babušnica zajedno za razvoj Suve planine

19

Kako bi se unapredio kvalitet života, razvio seoski turizam i preduzetništvo, podigla ekološka svest, naučna pismenosti, ali i poboljšala infrastruktura i smeštajni kapaciteti naselja na Suvoj planini, lokalna akciona grupa „Katena Mundi“ poziva stanovništvo da se uključi sa predlozima projekata na osnovu kojih će biti urađen strateški dokument.

Da su potencijali Suve planine i njene lepote neiskorišćeni složile su se 3 opštine kojima pripadaju obronci ove planine – Bela Palanka, Babušnica i Niška Banja.

Krajem avgusta 2019. godine formirale su Lokalnu akcionu grupu „Katena Mundi“, što je nekadašnji naziv za Suvu planinu, kako bi radili na unapređivanju kvaliteta života i održivog razvoja stanovništva na teritoriji koju ove opštine pokrivaju.

Zajednički su krenuli u izradu strategije ruralnog razvoja teritorije koje pokriva Suva planina, a kako bi prikupili neophodne informacije i podatke vezane za svakodnevni život i na osnovu kojih će strateški dokument biti uobličen, potrebna im je pomoć lokalnog stanovništva te pozivaju stanovnike 3 opštine da se uključe u rad.

Reprezentativnost strategije zavisi od velikog broja egzaktnih podataka i činjenica dobijenih iz više izvora, interesnih grupa i pojedinaca. Molimo građane sve 3 opštine da aktivno uzmu učešće i time daju lični doprinos izradi kvalitetnog strateško – razvojnog dokumenta, koji će postati osnov budućeg planiranja, programiranja i projektovanja, u cilju unapređivanja kvaliteta života – poručuju iz akcione grupe.

Glavne tačke strategije, kako objašnjavaju, biće ka razvijanju seoskog turizma, preduzetništva, ekološke svesti, naučne pismenosti, kulturnih i obrazovnih aktivnosti, izgradnji infrastrukture i smeštajnih kapaciteta.

Epidemija korona virusa usporila je razvoj strategije, a rok za njen završetak je 28. oktobar.

Hajde da zajedno učinimo da naš kraj postane bolje i lepše mesto za život – poručuju iz akcione grupe.

Građani 3 opštine koji imaju ideje i predloge projekata za unapređivanje kvaliteta života na Suvoj planini mogu da se jave na mejl [email protected] ili na brojeve telefona 066/383251 i 062/554977.

Izrada strategije finansira se novcem Ministarstva poljoprivrede.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“