Leto se preselilo u jesen, zime bez snega

11

Čeka kao ozebao sunce, narodna je fraza koja se često upotrebljava za nestrpljenje, a mi smo ovoga leta onako prozebli od hladnih, tmurnih i kišovitih dana zaista čekali sunce, koje je samo na dan, dva ili na sat dva grejalo pa bi se povlačilo pred naletom kiše i vetra. No, kako meterolozi najavljuju, vrelina koja je u kontinuetetu krenula oko 20. avgusta, nastaviće se i tokom septembra i produžiti i na oktobar, a zime će biti suve, bez snega, dugoročna su predviđnja.

Jučerašnji dan bio je najtopliji ovog leta, a u Leskovcu je zabeležena temperatura od 37 stepeni, mada smo ranijih leta beležili i veće, ali ako „nema kiše, dobar je i grad“.

U dugoročnoj prognozi stoji da će septembar 2020. biti prosečno topao i malo suvlјi septembar, odnosno, nastavak poznog leta u prvoj polovini tog meseca.

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek.
Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.2ºS, dok će mesečna suma padavina iti malo ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 14 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

U oktobru ćemo imati Miholјsko leto, malo topliji i malo suvlјi oktobar, sa srednjom temperaturom vazduha malo višom nego ranijih godina.

Novembra će takođe biti i malo suvlјi novembar, decembar blaži i malo suvlјi decembar, januar 2021.takođe blaži i malo suvlјi, isto kao i februar.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“