Umesto 100 radnika u novoj fabrici u Beloj Palanci, ove godine posao za tridesetak

22

Nakon više od mesec dana kašnjenja Belopalančani su završil rekonstrukciju objekta bivše fabrike Femid kako bi ga predali stranom investitoru, a kako najavljuju iz lokalne samouprave, uskoro će krenuti prouzvodnja i tridesetak radnika će odmah krenuti sa radom. Pre 9 meseci predsednik Opštine Goran Miljković obećao je posao za 100 radnika do 30. juna ove godine, a sada kaže da će se oni zaposliti do 30. aprila naredne godine.

Kašnjenje za rekonstrukcijom objekta koji će biti predat austrijskom investitoru TGM Services, ali i novi, znatno dalji datum kada će se u novoj fabrici zaposliti 100 Belopalančana – najnovije su informacije iz belopalanačke Opštine o početku rada fabrike auto-volana.

Austrijska firma sa sedištem u Šladmingu, u Palanci je registrovala svoju ćerku firmu TGRS, a od prvobitnih najava dolaska investitora, krenule su licitacije sa početkom rada fabrike, kao i sa brojem radnih mesta.

Iako je prvobitno bilo predviđeno da će radovi na rekonstrukciji nekadašnje fabrike Femid biti završeni do polovine jula, rok je produžen do 10. avgusta, a radovi su potrajali i duže, pa su, kako su objavili na zvaničnom sajtu, krajem avgusta konačno završeni.

fabrika

Posao za tridesetak radnika; foto: Opština Bela Palanka

Završeni su radovi na rekonstrukciji objekta bivše fabrike Femid za potrebe otvaranja pogona kompanije TGRS, odnosno fabrike auto delova u Beloj Palanci. Nakon potpisivanja Ugovora o zakupu ovog objekta između lokalne samouprave i Privrednog društva TGRS, krenule su pripremne aktivnosti pre početka rada fabrike – saopšteno je na sajtu Opštine.

Zašto se i zbog čega kasnilo sa radovima, predsednik Opštine Goran Miljković nije objašnjavao novinarima Južnih vesti, a sada za opštinski sajt kaže da dovođenje investitora u neku opštinu ili grad predstavlja jedan dug i složen proces.

Mi smo u nameri da oživimo privedu našeg mesta i ubrzamo ekonomski razvoj bili veoma istrajni u tome. Imali smo od samog početka veliku podršku i pomoć predsednika Aleksandra Vučića, i nakon dve i po godine, kada su otprilike i počeli pregovori sa investitorom, danas imamo novog investitora i rekonstruisan objekat gde će uskoro krenuti proizvodnja – rekao je Miljković.

Iako je više puta najavljivao da će 100 radnika krenuti sa radom do 30. juna ove godine, a do tog datuma ni objekat nije bio spreman, predsednik jedne od najsiromašniih opština na jugu Srbije sada ima novi, korigovani datum, kada bi se ovaj broj radnika zaposlio.

fabrika

100 radika do kraja aprila naredne godine; foto: Opština Bela Palanka

Ta obećanja data su u poslednjoj godini starog mandata Miljkovića, a sada, nakon što je ponovo izabran na tu funkciju, ima umanjeni broj radnih mesta za ovu godinu – 3 puta manji.

Tridesetak radnika će odmah krenuti sa radom, a obaveza investitora je da do 30. aprila 2021. godine uposli ukupno 100 radnika u ovom pogonu. Druga faza investicionog ciklusa podrazumeva izgradnju fabrike od strane investitora u industrijskoj zoni „Murica 1“. Izgradnja treba da počne početkom naredne godine, gde su obaveze investitora da zaposli još 250 radnika – rekao je predsednik Opštine.

Podsetimo, oko 100 milona dinara Opština Bela Palanka ulaže u sređivanje oronule fabrike, zbog čega je podignut i kredit. Rekonstrukciju objekata kritikovala je opozicija, a predsednik Opštine Goran Miljković nekoliko puta je korigovao broj radnika koji bi trebalo da dobiju posao u novootvorenoj fabrici.

Najpre je bilo 500 radnika do kraja ove godine, da bi se krajem prošle godine predsednik ispravio – 100 radnika će dobiti posao ove godine, ostalih 400 do kraja 2021. godine.

Sredinom januara, nova licitacija brojem zaposlenih, ali znatno manja – posao u fabrici auto-delova imaće 350 Belopalančana i to do kraja naredne godine.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“