Predlog Vlade o tome da li će biti povećanja minimalca, do kraja naredne nedelje

13

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će Vlada do kraja naredne nedelje izaći sa predlogom o visini minimalne zarade za 2021. godinu.

Mali je za Tanjug izjavio da će se tražiti kompromisno rešenje kojim će, u trenutnoj krizi izazvanoj korona virusom, biti zadovoljni i radnici i poslodavci.

Kako je istakao, povećanje minimalca je pitanje kompromisa, jer sindikati traže veće povećanje minimalne zarade, a s druge strane poslodavci gledaju šta je za njih realno.

Ministar je podsetio na to da je prošle godine minimalna zarada povećana za najveći apsolutni iznos od 3.000 dinara i da sada iznosi 30.022 dinara.

Podsetimo, članovi Socijalno-ekonomskog saveta počeli su 25. avgusta pregovore o visini minimalne zarade za 2021, pri čemu su na sastanku sindikati zatražili da minimalna zarada bude u iznosu minimalne potrošačke korpe od 37.500 dinara, a poslodavci da rast minimalca ne padne na teret privrede.

Sastanku su prisustvovali pregovarački timovi Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost, Unije poslodavaca Srbije, kao i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva finansija.

Povećanje bi značilo da minimalna zarada iznosi 37.500 dinara, jer je tolika minimalna potrošačka korpa.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije Ranka Savić, ocenjuje da je ova suma i količina namirnica koja za nju može da se kupi, nije dovoljna za normalan život, već samo za golo preživljavanje.

Cilj sindikata jeste da u pregovorima sa socijalnim partnerima obezbede da se minimalna cena rada za sledeću godinu izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom, ali poslodavci smatraju da je u sadašnjim vanrednim okolnostima to izjednačavanje teško očekivati, jer neki poslodavci to ne bi mogli izdržati,pa bi se morali odreći jednog broja radnika.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“