Slava grada Pirota proslavljena u skladu sa epidemiološkom situacijom

0
74

Slava Grada Pirota, Velika Gospojina, ove godine 28. avgusta obeležena je u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, a zbog epidemije virusa korona ove godine izostale su litije kroz grad i svečanost ispred zgrade Gradske uprave Pirot.

U Hramu Uspenije Presvete Bogorodice u Tijabari svetu arhijerejsku liturgiju sa sveštenstvom služio je episkop niški Arsenije.

Posle liturgije organizovan je ophod oko crkve i sečenje slavskog kolača. Prigodnom besedom se vernicima obratio vladika niški Arsenije i poručio da je svečan i blagosloven današnji dan i slava hrama i grada,

„Da odagnamo ovo poslednje iskušenje i bolest koja hara svetom, da budemo istrajni i jaki i veri , nadi i molitvama u boga“, poručio je vladika Arsenije.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je slavu čestivao građanima Pirota i tom prilikom rekao da se tradicija obeležavanja gradske slave nastavlja ali ove godine u izmenjenim okolnostima.

„Ove godine ćemo slavu obeležiti ovde u Crkvi, bez litija ulicama grada, ali ćemo, nadam se, iduće godine sve to nadoknaditi. I ove godine sa nama je vladika niški Arsenije“, rekao je Vasić.

Na trgu ispred Doma kulture u centru grada postavljena je multimedijalna izložba “Pirot mali Jerusalim“.

 

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“