Ministarstvo: Najveći broj učenika se opredelio da nastavu pohađa u školama

0
59

Najveći broj učenika u Srbiji opredelio se da od 1. septembra nastavu pohađa u školi, dok se svega 3,7 odsto đaka odlučilo da nastavu prati od kuće, odnosno onlajn, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

U prvom ciklusu obrazovanja, 3,1 odsto učenika od prvog do četvrtog razreda opredelilo se da nastavu prati od kuće, dok se za taj vid nastave opredelilo 4,3 odsto učenika u drugom ciklusu“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je podsetilo da su škole imale obavezu da do juče, 27. avgusta, školskim upravama dostave operativne planove i izveštaje u vezi s posebnim programom obrazovanja i vaspitanja u skladu sa merama zaštite od širenja koronavirusa.

„Za nastavu koja se ostvaruje u odeljenjima u punom sastavu opredelilo se 37,9 odsto u prvom ciklusu, odnosno 479 škola, a za podelu na dve grupe je 299 škola, odnosno 23,7 odsto“, navelo je Ministarstvo i dodalo da će neke od škola koristiti kombinaciju predloženih modela na nivou pojedinačnih razreda – neka odeljenja rade u punom sastavu, a neka se dele.

„U drugom ciklusu, za nastavu koja se ostvaruje u odeljenjima u punom sastavu opredelilo se 31 odsto škola, odnosno njih 392, za podelu na dve grupe 30,5 odsto škola (383), dok je neki drugi model izabralo 314 škola“, navedeno je u saopštenju.

Deo škola čija je organizacija specifična – muzičke, baletske i specijalne, organizovale su se po drugačijem modelu jer imaju individualnu nastavu ili nastavu u malim grupama.

„Analiza dostavljenih podataka pokazala je da su škole vrlo pažljivo razmotrile prostorne kapacitete i uslove, kao i da je u cilju bezbednog početka školske godine dobro isplanirano korišćenje školskog prostora“, smatra Ministarstvo.

 

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“