Lončar: Srbi će moći da biraju vakcinu

0
89

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će se verovatno krajem ove ili početkom sledeće godine pojaviti adekvatna i bezbedna vakcina protiv virusa korona, kao i da će Srbija uraditi sve da svojim građanima omogući ne samo jednu, nego više vakcina koje prođu sve testove i dobiju dozvolu.

Lončar je gostujući na televiziji Pink, rekao da će se to učiniti da ne bi imali raznorazne teorije, kako je kazao, “tipa uzeli su od ovog, od onog…“.

„Pokušaćemo da obezbedimo što više vakcina i onda će naši građani moći da izaberu, ali na prvom mestu sve te vakcine moraće da budu bezbedne i da imamo crno na belo da ne izazivaju ništa loše, a da daju rezultat“, istakao je Lončar.

On je ukazao da je vakcinacija trenutno jedna od najvažnijih tema u svetu i dodao da velika čast što je Svetska zdravstvena organizacija uputila poziv Srbiji da predsedava konferenciji o imunizaciji, kojoj će prisustvovati ministri iz raznih zemalja.

„Srbija će biti predsedavajuća, a doneće se odluka kako i šta će se raditi sa vakcinacijom do 2030. godine“, rekao je Lončar, a preneo Tanjug.

Lončar je apelovao na sve građane da sačuvaju i sebe i druge tako što će da nose masku, poštuju fizičku distancu, izbegavaju gužve…

„Da uradimo sve da situaciju stavimo pod kontrolu, da na jesen sprečimo spajanje sezonskog gripa sa virusom korona, a to ćemo učiniti primenom istih ovih mera. Tu imamo i dodatnu pomoć jer će moći da se primi vakcina protiv sezonskog gripa koja se dobro pokazala, a koja će u Srbiji biti od 1. oktobra“, dodao je ministar zdravlja.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“