Jedinstveno upravno mesto – da građani jednim dolaskom i na jednom mestu obave sve poslove

0
67

Na jugu jedinstveno upravno mesto, koje građanima služi da brže i lakše obave razne administrativne polove, već nekoliko meseci postoji u Beloj Palanci, a plan je da ga dobiju još neke lokalne samouprave. To je kontakt tačka gde jednim dolaskom građanin na jednom šalteru dobija sve relevantne informacije, može da podnese zahtev, a na istom tom mestu dobija i rešenje.

Nakon Bele Palanke u planu je da na jugu jedinstveno upravno mesto dobiju i Pirot i Vlasotince.

Jedinstveno upravno mesto 3; foto: printskrin

Na jednom šalteru građani mogu da dobiju sve relevantne informacije i podnesu zahtev; foto: printskrin

Kroz priču iz Sombora objašnjavamo zašto su hodnici velelepnog zdanja Gradske uprave u ovom gradu prazni – gde su one uobičajene slike građana koji zbunjeno i često uz ljutnju idu od jedne do druge kancelarije tražeći informacije ili jureći za onim jednim papirom koji im nedostaje?

Oni su u prostoru jedinstvenog upravnog mesta, jer tu mogu da obave razne administrativne poslove.

O tome kako radi jedinstveno upravno mesto govori načelnica Gradske uprave Sombor Helena Roksandić Musulin.

Suština jedinstvenog upravnog mesta je da ono bude kontakt tačka. Jedinstveno upravno mesto građanima smanjuje gubitak vremena i eliminiše nepotrebne troškove jer upravo na jednom mestu dobijaju sve potrebne informacije u ostvarivanju svojih prava i zaštiti svojih pravnih interesa – objašnjava.Jedinstveno upravno mesto 1; foto: printskrin

Na jednom šalteru građani mogu da dobiju sve relevantne informacije i podnesu zahtev; foto: printskrin
Na šalterima građani mogu da obave različite poslove. Sve je mnogo brže i jednostavnije, jer je reformom javne uprave koja se sprovodi uz podršku Evropske unije omogućeno da državni organi međusobno elektronskim putem razmenjuju različite podatke i dokumente o građanima.

Zbog toga oni više ne moraju da obijaju pragove različitih službi i institucija, a i samim službenicima je posao u mnogome olakšan. Kako to izgleda na primeru jednog od šaltera jedinstvenog upravnog mesta u Somboru objašnjava Tatjana Trajkovski koja radi na šalteru gde se daju informacije korisnicima socijalne pomoći i porodicama sa decom.

Ovde mogu dobiti kompletnu informaciju. Konkretno, korisnici socijalne pomoći imaju pravo na dečiji dodatak, imaju pravo na subvencionisane cene komunalnih usluga, mogu biti energetski ugroženi kupci gde ne plaćaju struju u jednom delu u odnosu na to koliko imaju članova domaćinstva, i dobiju informaciju o tome gde bi mogli ostvariti svoja druga prava. Ovde donose rešenje o socijalnoj pomoći i ličnu kartu. Ostalu dokumentaciju prikupljamo sami. Svuda gde se vodi evidencija po službenoj dužnosti od naših ustanova mi tražimo elektronskim putem informacije i stranka će doći samo ovde i ne mora ići na druga mesta – ističe.

Kada završe posao zbog kojeg su došli u lokalnu samoupravu, građani Sombora mogu i da u elektronskoj knjizi utisaka ocene njen rad.

Jedinstveno upravno mesto 2; foto: printskrin

Na jednom šalteru građani mogu da dobiju sve relevantne informacije i podnesu zahtev; foto: printskrin

Sombor je jedna od lokalnih samouprava koja je koristeći rezultate reforme javne uprave uvela sistem jedinstvenog upravnog mesta koji građanima omogućava da veliki broj različitih administrativnih poslova obave na jednom mestu.

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Sombor je za građane uredio i opremio prostor sa 12 šaltera od kojih je 9 za određene oblasti kao što su građevinarstvo, lokalna poreska administracija, dečija i socijalna zaštita, izdavanje izvoda iz matične knjige i državljanstva, a tri šaltera su opšta i služe za podnošenje podnesaka. Otvoren je i šalter za preduzetnike. Tu su još i šalteri MUP-a na kojima građani mogu da podnesu zahteve za izdavanje ličnih dokumenata i ispostava Pošte Srbije.

Helena Roksandić Musulin ističe da je ovo važno i za samu lokalnu samoupravu, jer se svi odgovori objedinjuju na jednom mestu i to im doprinosi da vide šta još mogu da unaprede i da povećaju efikasnost, transparentnost, delotvornost i ekonomičnost rada gradske uprave.

A u vreme korone i još jedno podsećanje – pre dolaska u neku instituciju proverite da li je posao zbog kojeg dolazite moguće obaviti elektronskim putem, jer su zahvaljujući reformi javne uprave mnoge njene usluge dostupne i preko interneta.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“