Lep uspeh pirotskih mladih matematičara

0
78

Pirotski gimnazijalci sa ovogodišnjeg državnog takmičenja u matematici vratili su se jednim prvim, jednim drugim i jednim trećim mestom. Takmičenje je održano u Nišu 22. avgusta, uz sve neophodne epidemiološke mere.

Vladan Vasić, već brucoš Elektrotehničkog fakuleta u Beogradu, osvojio je prvo mesto i plasman na Srpsku matematičku olimpijadu Društva matematičara Srbije, koja se održava danas 24. i sutra 25. avgusta u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, pišu Pirotske vesti.

Učenik trećeg razreda gimnazije u Pirotu Marko Stojanović je osvojio drugu nagradu i tako obezbedio upis bez polaganja prijemnog ispita na svim fakultetima gde je matematika na prijemnom.

Petar Popović, učenik prvog razreda zaslužio je treće mesto. Pirotske gimnazijalce su za takmičenje pripremale i kroz njega vodile njihove profesorke i ujedno mentorke Nada Popović i Aleksandra Vlajković.

Tako se na neki način ponavlja tradicija pirotske gimnazije koja je i pre više decenija postizala odlične rezulate na velikim đačkim takmičenjima. Slično je bilo i sa dimitrovgradskim gimnazijalcima i osnovcima, koji su pobeđivali na takmičenjima „Arhimedes“ i bili učesnici kampova u Petnici, Beogradu i na Tari.

Jedino što su tada o tome pisali svi, a ne samo lokalni mediji kakve su Pirotske vesti i Far, od kojih kolegijalno preuzima informaciju ne bi li na neki način probao da doprinese budućim uspesima svih talentovanih đaka, bez obzira iz kog okruga ili grada bili.

Slobodan Aleksić (izvor: Pirotske vesti)

Foto: Pirotske vesti

Vest preuzeta sa portala „Far“