Tiodorović: Drugi talas epidemije očekuje se krajem godine, sledeće nedelje moguće odluke o sportu

0
49

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da se drugi talas epidemije korona virusa očekuje krajem godine, i najavio da će republički Krizni štab za borbu protiv epidemije korona virusa, čiji je i on član, u cilju popuštanja mera uvedenih zbog epidemije najverovatnije će u toku nedelje odlučivati i o sportu.

Do drugog talasa, kako je istakao, mogu očekivati sporadični slučajevi, pri čemu bi bilo idealno da broj novih infekcija na dnevnom nivou padne ispod deset.

Kako je dodao, prvi talas epidemije još traje i smanjenje broja obolelih na manje od 10 dnevno neće biti lako ostvarivo.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji, kaže da je bolja nego u prvim mesecima epidemije, s obzirom da je manji broj ljudi na bolničkom lečenju, a i smanjuje se broj onih na respiratorima a otpuštenih pacijenata je više nego primljenih.

„Ipak, još nismo spali ispod 100, zato je veoma problematično dati neku preciznu ocenu. Moram da skrenem pažnju ljudima koji će se vratiti sa godišnjih odmora, koji se vraćaju s mora, jezera, planina, banja, jer postavlja se pitanje jesu li se svi oni, kao i oni koje su sretali tamo, pridržavali mera“, istakao je Tiodorović.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“