Vekovima čuvani simboli pirotskog ćilima još zagonetka

0
301

Prema tajni koju su bake mladim tkaljama prenosile tek u starosti, pirotski ćilim pet vekova odoleva vremenu i nosi simbole koji, kažu predanja i legende, imaju moć da otklone negativnu energiju, sačuvaju porodičnu slogu i zaštite vlasnika.

Veruje se da su davnašnji ćilimi slikovno pismo, da imaju šare koje su zapravo simboli o nastanku čovečanstva. To što je među 5.000 tkalja, koje su ćilime u Pirotu izrađivale pre II svetskog rata, samo nekoliko njih znalo zagonetku šara, mnogi ne smatraju slučajnim.

Lakoća, originalna šara, dva lica, ručni rad i postojanost glavne su odlike pirotskog ćilima; foto: JV

– One su to znanje u tajnosti predavale mlađima, i to tek u starosti. Tradicionalni ćilim je zapis u slici, a kako su tkalje zatim vekovima osmišljavale i dodavale sopstvene ukrasne i dekorativne šare bez značenja, ćilimi novijeg datuma su se po rasporedu šara samo prepisivali od davno urađenih ćilim – kaže Slavica Ćirić iz Pirota.

Pre nego što je pre 6 godina pokrenula Zanatsku zadrugu za izradu ćilima “Damsko srce”, Slavica je šare pirotskog ćilima izučavala godinama.

Opčinjenost ćilimom, koju je osetila još kao dete, teško da može da objasni.

Pre Drugog svetskog rata u Pirotu je bilo oko 5.000, a danas ima svega oko 15 tkalja; foto: JV

– Sećam se da je mama sklanjala ćilime od nas, dece, ali sam ja jedan uzimala uvek kad bi ona negde otišla i dugo gledala u šare. Onda sam ga vraćala na mesto da se ne primeti – seća se Slavica.

Potpuno veruje u predanje da ova tkanina, istkana uz sate i sate rada tehnikom klečanja, zaista ima čudotvorne moći, kako kaže legenda koja se prenosi pokolenjima.

– Od davnina je poznato da pirotski ćilim otklanja negativnu energiju iz prostorije i zrači pozitivnom, to je njegova tajna, zato je i mističan. Šare na njemu nisu slučajne. Legenda koja se prenosila s kolena na koleno kaže da su to simboli su za zaštitu čoveka od čoveka, ali i za zaštitu čoveka od negativne energije iz okruženja – priča Slavica.

“Treće oko” čuva vlasnika

Tako “kornjača”, na primer, označava dug i srećan život u blagostanju i simbol je jedinstva u porodici u kojoj svako zna svoje mesto. Označava i plodnost žene, tako da ćilim standardnih dimenzija uvek ima 9 ovakvih šara.

Veruje se da će onaj ko ima ćilim sa vencima stalno imati razloge za slavlje i postizati rezultate koji će biti zapaženi i vrednovani.

“Gugutke” donose radost i sreću, a često se pojavljuju sa “vraškim kolenom”, mističnom šarom koja ima “treće oko”. Ono, kaže legenda, prati vlasnika na daljinu, čuva njegov dom i ne dozvoljava da mu se čine loša dela.

Ko ima čilim sa vencima imaće i razloge za slavlje, priča Slavica o verovanju; foto: JV

– Zbog verovanja da je tradicionalna šara simbol iz perioda nastanka čovečanstva, jako je važo uraditi je baš kako treba u izvornoj veličini i izvorno oblika, stavljajući je tamo baš gde i kako treba, bez modifikacije – naglašava Slavica.

Šara „sovre“ odnosi se na umeće razgovora za trpezarijskim stolom iz kog se uvek izrodi dogovor; foto: JV

Zaštićeno i umeće tkanja

Čak 95 takvih šara – simbola za uspeh u poslu, brzo napredovanje, snagu i energiju za muškarce i lepotu duha i tela, sa više od 120 elemenata obuhvaćeno je Elaboratom sa vrlo strogim kriterijumima na osnovu kojih je pirotski ćilim pre 13 godina dobio zaštitu Geografske oznake porekla imena “Pirotski ćilim”.

To je jedini proizvod sa takvom zaštitom u Srbiji, a da potiče iz naroda i da pritom ima umetničku vrednost.

Ručna proizvodnja je spora, tako da radionica „Damsko srce“ ima listu čekanja; foto: JV

Nakon što je pirotsko ćilimarstvo pre 3 godine upisano u Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, ćilim je postao jedinstven u Evropi kao proizvod sa dve zaštite jer je, osim geografskog porekla, zaštićeno i samo umeće tkanja.

Mesec dana posla za manje od metra

Sve to propisuje jasna i stroga pravila koja tkaljama u radionici “Damsko srce” ne padaju teško.

Uz napregnute oči, precizne i brze poteze prstiju i sabijanje niti alatkom koja se zove tupica, ćilimarkama treba čitav mesec, odnosno 22 radna dana uz osmočasovno radno vreme da naprave manje od jednog kvadratnog metra ćilima, preciznije oko 80 kvadratnih centimetara.

– Ako se poštuje standard, nemoguće je brže. Radimo isključivo sertifikovani ćilim, poštujemo stroge kriterijume iz elaborata i standard po kom je zaštićen – kaže Slavica.

Pirotski ćilim se tka isključivo od vune pirotskih ovaca; foto: JV

A odlike ćilima su takve da njegov kvadratni metar nije teži od 1.200 grama, radi se isključivo od vune ovaca pirotskog kraja koja je oštra i daje dugovečnost ćilimu, iz jednog dela i nemoguće je primetiti prekid niti. Ima veliku gustinu šara, one su simetrične, a neke izgledaju kao da su povučene olovkom.

Međutim, pošto jedna od odlika pirotskog ćilima onemogućava njegovu industrijsku proizvodnju, mnogi je smatraju najvažnijom.

– Kod naših ćilima ne postoji naličje, a pošto ljudi do sada nisu izumeli mašinu koja tka dva lica i pored toga što su otišli u svemir, zasada se može izrađivati samo ručno – priča Slavica.

Tkalje u radionici kažu da je ovaj zanat ništa drugo do matematički proračun.

– Svaka šara ima svoju dimenziju. Osim u centimetrima, izražava se u broju niti osnove, zna se udaljenost jedne šare od druge i njihov raspored – objašnjavaju ćilimarke dok rade za vertikalnim razbojem.

Za ćilim širine metar i po one tkaju među hiljadu niti.

Najčešće poklon za poslovne partnere

I baš kao što je i od samog nastanka bio namenjen ljudima “od posebnog značaja”, i danas su najčešći kupci pirotskog ćilima oni dobrostojeći.

Kako pričaju u radionici, svoj proizvod su ipak prilagodili vremenu u kom živimo.

– Zato izrađujemo manje ćilime koji su pogodni kao nadstoljnjaci ili podmetači i mogu se kupiti i za oko hiljadu dinara, dok za veće treba izdvojiti do nekoliko desetina hilljada. Cena ćilima zavisi od zanatskog kvaliteta, složenosti šare i od toga da li je reč o sertifikovanoj proizvodnji ili domaćoj radinosti – priča Slavica.

Pirotski ćilim nikada nije bio dostupan svima; foto: JV

Ovi većih dimenzija uglavnom su poklon kupaca iz biznis sektora poslovnim partnerima kojima žele da daruju autentičan srpski proizvod, različiti od bilo kog drugog u svetu.

– Javljaju se unapred, pa imamo i listu čekanja. Treba da ispoštujemo želju naručioca, ali da je uskladimo sa elaboratom – da uradimo šaru koja se njemu sviđa na dimenziji koja mu je potrebna, a obavezno pitamo i koja je namena da nju uskladimo sa simbolom – objašnjava Slavica.

Kolika god cena ćilima bila, onaj ko uzme u obzir da je njegova garancija trajnosti duga čitav vek, teško da je može smatrati previsokom.


J​užne vesti će u narednom periodu predstaviti kvalitete i prirodne potencijale Pirota.

Tekstovi će se odnositi na pridrodne resurse uključujući hranu, životnu sredinu, tradiciju, prirodne lepote, istorijske i kulturne lokacije… Pokušaćemo da prezentujemo što više potencijala koje ovaj kraj nudi i po kojima je specifičan u Srbiji i svetu.

Ovi tekstovi su deo projekta “Pirot u srcu prirode” koji je finansiran iz javnih sredstava Opštine Pirot, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Pirota i širem informisanju javnosti o ovom kraju.


Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“