Krizni štab: Bioskopi i pozorišta se otvaraju – u publici do 500 ljudi

0
56

Na javnim mestima je i dalje zabranjeno okupljanje više od 10 osoba, ali od ponedeljka 24. avgusta to ne važi za bioskope i pozorišta koji mogu početi sa radom, a u publici može biti do 500 ljudi, odlučio je Krizni štab. Pevanje je i dalje rizično, smatraju članovi Štaba, pa muzičke manifestacije poput Nišvila još nisu dozvoljene.

Da će se glumci vratiti na scenu posle nekoliko meseci pauze, a publika predstavama – najavili su juče upravnici pozorišta koji su se sastali u Nišu.

To je danas i ozvaničio Krizni štab – od ponedeljka su dozvoljene kulturne manifestacije sa prisustvom publike i mogu početi da rade bioskopi i pozorišta, a mogući su i koncerti u institucijama kulture. Samo uz stroga ograničenja, naglašava stručni deo Kriznog štaba.

Dozvoljeno je prisustvo publike ili gledalaca, ali njihov broj ne sme da prelazi 500. To znači da ni u bioskopskim i pozorišnim salama, ali ni u većim halama i arenama, ne sme biti više od 500 gledalaca. Dodatno, organizatori treba da se pridržavaju svih preventivnih mera pri organizovanju događaja, koje su dogovorene na sastanku premijerke Ane Brnabić i predstavnika pozorišta, bioskopa i manifestacija – pojađnjavaju.

Oni koji bi od ponedeljka u bioskop ili pozorište moraju da poštuju fizičku distancu od 1,5 m, mora biti praznih sedišta u publici, a maska je obavezna za sve, osim za glumce na sceni.

Iako je dozvoljeno da u pozorišnim i bioskopskim salama bude i do 500 ljudi, to ne važi i za druge skupove – i dalje je zabranjeno okupljanje na javnim mestima više od 10 osoba.

Muzičke manifestacije na otvorenom, poput Nišvila, i dalje su zabranjene, a kako su pojasnili iz Kriznog štaba pevanje je rizik, te zato još nisu dozvolili održavanje koncerata.


Dozvoljene posete staračkim domovima

Krizni štab je takođe odlučio da se zbog nešto povoljnije epidemiološke situacije, kao i zbog očuvanja psihičkog zdravlja i socijalnog života korisnika, dozvole posete staračkim domovima. Naglašavaju da su posete ustanovama socijalne zaštite moguće samo uz najstrože poštovanje svih mera.

Krizni štab podseća sve građane na to da se epidemiološka situacija postepeno poboljšava, ali da je opasnost od zaraze koronavirusom i dalje prisutna. Ukoliko naša disciplina ne bude bila na visokom nivou u narednom periodu, to će se vrlo jasno odraziti brojem pregleda i hospitalizovanih osoba. Neophodno je da i dalje nosimo maske u zatvorenim prostorima, redovno peremo ruke, koristimo dezinfikaciona sredstva i održavamo razdaljinu – ističu.

Navode da će pratiti dalji razvoj situacije sa epidemijom korone i mere će prilagođavati trenutnom stanju, ali podsećaju da je i dalje važno da građani budu odgovorni i da vode računa o sebi i drugima.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“