ZZJZ Pirot: Stigli rezultati za 23 uzorka, dva pozitivna na Covid 19

0
70

DNEVNI IZVEŠTAJ ZZJZ PIROT ZA COVID 19
19.08.2020.g. PIROTSKI OKRUG

Od početka epidemije do 19.08.2020.g. na području okruga ukupno je uzorkovano 3348 briseva na RT-PCR. Danas je uzorkovano 20 briseva i poslati u IZZJZ Niš. Od ukupnog broja testiranih na okrugu do danas je laboratorijski potvrđeno 363 osoba: u Pirotu 244, Babušnici 35, Beloj Palanci : 80 ; Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas, 19.08.2020.
registrovano je 25 umrlih lica (do kraja maja 19 lica i u julu i avgustu 6 umrlih lica) sa područja pirotskog okruga.

Na dan 19.08.2020.g. iz laboratorije IZJZ Niš su stigli rezultati za 23 uzorka od kojih su 2 pozitivna.
(1 sa teritorije opštine Pirot i 1 sa teritorije opštine Babušnica).

U letnjem epidemijskom talasu registrovano je 207 laboratorijski potvrđenih lica Pirot-135, Bela Palanka-60, Babušnica-9 i Dimitrovgrad -3. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica (57 lica su u izolaciji).

Na grudno odeljenje Opšte bolnice Pirot danas nije primljen nijedan bolesnik pod sumnjom na covid infekciju. U ovoj nedelji broj pregleda u Kovid ambulantama u odnosu na prehodnu nedelju je približno isti.

Epidemiološka situacija u Pirotu se i dalje NESIGURNA, ali stabilna. EVIDENTAN JE PAD BROJA OBOLELIH U ZADNJE DVE NEDELJE, što je svakako rezultat MERA PREVENCIJE.

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u R Srbiji postoji i dalje rizik za PRELIVANJE obolelih iz drugih mesta u Srbiji, zbog turističkih putovanja, odlaska na posao u drugi grad, kao i drugih kretanja stanovništva.

Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru ( nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija …) kako bi održali epidemiju pod kontrolom.

Virus još uvek cirkuliše u populaciji!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Zavod za javno zdravlje Pirot

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“