Počinje međunarodni filmski festival “Mister Vorky”

0
84

Međunarodni festival jednominutnog i kratkog filma „Mister Vorky“ počinje danas i trajaće do 23. avgusta. Za razliku od prethodnih šest, ovogodišnji festival imaće samo “online” format.

Nezavisni filmski centar Vorky Team iz Rume je u svojstvu osnivača i organizatora ovog festivala najavio da će u dve takmičarske večeri programa jednominutnih filmova, prema izboru selektora festivala, filmskog reditelja Marka Kostića, biti prikazano 80 najkraćih svetskih filmskih ostvarenja iz 30 zemalja sveta. Pored takmičarskog programa jednominutnih filmova, po prvi put će biti prikazani kratkometražni filmovi (dužine do 25 minuta) u takmičarskom programu pod nazivom „9413“. Za ovaj program odabrano je 10 filmova, od kojih su neki bili prikazani na najvećim svetskim festivalima poput Berlinala i Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu.

O nagradama u konkurenciji jednominutnih filmova odlučivaće domaći tročlani žiri u sastavu: Vanja Kovačević, montažerka i rediteljka, Dimitrije Vojnov, scenarista i filmski kritičar i Vladimir Grbić, pozorišni i filmski glumac.

Odluku o najboljim kratkim filmovima doneće Greg De Cuir, filmski kustos, teoretičar i prevodilac iz Beograda.

U obe takmičarske konkurencije biće prikazano ukupno 12 domaćih filmova – devet jednominutnih ostvarenja i tri kratkometražna filma – „Šerbet“ Nikole Stojanovića, „Mandela efekat“ Mihajla Vitezovića i „Život“ Nenada Teofilovića.

Glavna tema ovogodišnjeg festivala je „The Magnificent Seven – Heroji Holivuda“, koja reflektuje situaciju heroja i superheroja u savremenom svetu, a posvećena je Slavku Vorkapiću (1894-1976) čije ime Festival nosi od samog osnivanja, kao i njegovim saradnicima u Holivudu. Vorkapić, rođen u Dobrincima kod Rume, bio je srpsko-američki filmski montažer, reditelj i pedagog.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Ruma, uz podršku lokalnih partnera i medijskih sponzora, među kojima je i Internet portal FAR i FAR TV.

Svi programi biće dostupni online za besplatno gledanje u toku festivala na sajtu http://vorkyteam.rs/, kao i na društvenim mrežama https://www.facebook.com/mistervorky/ i https://www.instagram.com/mistervorky/.


Animirani džingl festivala

S. Ivanov

Foto: Vorky TeamVest preuzeta sa portala „Far“