Novi predstavnici lokalnih vlasti sutra se biraju u 10 gradova i opština na jugu Srbije

0
69

Pored Niša, novog predsednika Skupštine, gradonačelnika, njihovih zamenika, ali i predstavnika građana u četvrtak, 20. avgusta dobiće Pirot, Babušnica, Bela Palanka i Dimitrovgrad. Konstitutivne sednice Skupštine za sutra su zakazane i u Vlasotincu i Lebanu, a novo rukovodstvo biraće se i u Svrljigu, Blacu i Kuršumliji.

Zasedanje u Pirotu je najavljeno za 10 sati, a na dnevnom redu su, osim izbora predsednika Skupštine i sekretara, i izveštaj Gradske izborne komisije, obrazovanje Verifikacionog odbora i izbor članova Odbora za mandatno-imunitetska pitanja.

Planirano je i da na sednici potvrde mandate novim odbornicima, a sednica će se, zbog epidemiološke situacije, održati u sali Doma kultrue.

Najveću podršku građana na nedavno održanim izborima dobila je Srpska napredna stranka i oni će imati 36 od 56 odbornika.

U lokalni parlament ulazi još 5 stranaka – „Najbolje za Pirot“ imaće 7 predstavnika, Socijalistička partija Srbije 6, Pokret „Rođeni za Pirot“ 4, 2 odbornika imaće POKS, a jednog Srpska desnica.

Naprednjaci u svim opštinama Pirotskog okruga mogu sami da formiraju vlast – u Beloj Palanci imaće 24 od 29 odbornika, Babušnici 16 od 23, a u Dimitrovgradu 19 od 29 predstavnika.

Skupštinsko zasedanje za sutra najavljeno je i u Nišu.


Novo rukovodstvo bira se u Vlasotincu i Lebanu

Sednica lokalnog parlamenta na kojoj će se mandati potvrditi odbornicima i birati predsedik Skupštine i Opštine i njihovi zamenici zakazana je i u Vlasotincu za četvrtak, 20. avgusta od 10 sati.

Sednica će se zbog epidemije virusa korona održati u zgradi Kulturnog centra.

Novo rukovodstvo sutra će dobiti i Lebane, a sednica je zakazana za 10 sati.

Podsetimo, u svim opštinama Jablaničkog okruga najviše mandata osvojili su naprednjaci, a do sada su Skupštine konstituisane u Leskovcu i Bojniku.


Konstitutivna sednica Skupštine i u Svrljigu

Predsednika Skupštine i Opštine, kao i njihove zamenike dobiće i Svrljig, a sednica je takođe zakazana za četvrtak, 20. avgusta u 10 sati.

Mandati će biti verifikovani odbornicima, a biraće se i sekretar Skupštine. Očekuje se da će ranije najavljeni kandidat Ujedinjene seljačke stranke Miroslav Marković, aktuelni direktor Centra za turizam, kulturu i sport, biti izabran za predsednika Opštine ispred koalicije Ujedinjena seljačka stranka – Srpska napredna stranka.

Za mesto predsednika Skupštine spekuliše se između dva imena – koliko je verovatno da na čelu ostane dosadašnja predsednica Tanja Lazarrević, isto je tolika mogućnost da dođe i do promene, ali će se svakako na čelu Skupštine naći žena – tvrde poznavaoci lokalnih političkih prilika.

U samoj koaliciji neće biti puno promena u odnosu na dosadašnji period, pa će kadrovi USS zauzeti čelne pozicije, dok će se mestima raznih pomoćnika, zamenika i većnika ili u ponekoj komisiji zadovoljiti kadrovi lokalnog SNS.


Nova vlast bira se i u Blacu i Kuršumliji

Nakon Prokuplja, gde je novo rukovodstvo izabrano pre 2 dana, Skupština će biti konstitusana u još dve opštine Topličkog okruga – Blacu i Kuršumliji. U obe opštine sednica je zakazana za četvrtak, 20. avgust od 10 sati.

U Kuršumliji će naprednjaci imati 17 od 25 odbornika, dok će i lokalni parlament ući i SPS, SRS, Grupa građan „Spasimo Kuršumliju – vreme je“ i Pokret „Metla“.

Većinu će SNS imati i u Skupštini Blaca – 19 od 25 odbornika, a pored njih, predstavike će imati i SPS i DSS.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“