Epidemiološka situacija u Pirotu i dalje NESIGURNA, ali stabilna. Još tri novoobolena na području Okruga

0
47

Od početka epidemije do 18.08.2020.g. na području Okruga ukupno je uzorkovano 3328  briseva na  RT-PCR. Danas su uzorkovana 23 brisa i poslati u IZZJZ Niš.

Od ukupnog broja testiranih na Okrugu do danas  laboratorijski je potvrđena 361 osoba: u Pirotu  243, Babušnici  34, Beloj Palanci 80, Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas,  registrovano je 25 umrlih lica (do kraja maja 19 lica i u julu i avgustu 6 umrlih lica) sa područja Pirotskog okruga.

Na dan 18.08.2020.g. iz laboratorije IZJZ Niš su stigli rezultati za 30 uzoraka od kojih su 3 pozitivna.

 U letnjem epidemijskom talasu registrovano je 205 laboratorijski potvrđenih lica Pirot-134, Bela Palanka-60, Babušnica-8 i Dimitrovgrad -3. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica (51 lica su u izolaciji).

Na grudno odeljenje Opšte bolnice Pirot  danas nije primljen nijedan bolesnik pod sumnjom  na covid infekciju. U ovoj nedelji broj pregleda u Kovid ambulantama u odnosu na prethodnu nedelju je približno isti.  

Epidemiološka situacija u Pirotu je i dalje NESIGURNA, ali stabilna. EVIDENTAN JE PAD BROJA OBOLELIH U ZADNJE  DVE NEDELJE, što je svakako rezultat MERA PREVENCIJE.

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u R Srbiji postoji i dalje rizik za PRELIVANJE obolelih iz drugih mesta u Srbiji, zbog turističkih putovanja, odlaska na posao u drugi grad, kao i drugih kretanja stanovništva.

Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na javnim mestima  u zatvorenom i otvorenom prostoru ( nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija …) kako bi održali epidemiju pod kontrolom.

Virus još uvek cirkuliše u populaciji!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“