ZZJZ Pirot: Evidentan pad broja obolelih u poslednje dve nedelje, situacija i dalje nesigurna

0
49

DNEVNI  IZVEŠTAJ ZZJZ PIROT  ZA COVID 19

17.08.2020.g.  PIROTSKI OKRUG

Od početka epidemije do 17.08.2020.g. na području okruga ukupno je uzorkovano 3305  briseva na  RT-PCR. Danas je uzorkovano 30 briseva.

Od ukupnog broja testiranih na okrugu do danas je laboratorijski potvrđeno 358 osoba: u Pirotu  241, Babušnici  33, Beloj Palanci : 80 ; Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas, 14.08.2020. registrovano je 25 umrlih lica (do kraja maja 19 lica i u julu i avgustu 6 umrlih lica) sa područja pirotskog okruga.

Na dan 17.08.2020.g. iz laboratorije IZJZ Niš nisu stizali rezultati (očekuju se rezultati današnjih uzoraka).

 U letnjem epidemijskom talasu registrovano je 202 laboratorijski potvrđenih lica Pirot-132, Bela Palanka-60, Babušnica-7 i Dimitrovgrad -3. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica (48 lica su u izolaciji).

Na grudno odeljenje Opšte bolnice Pirot  danas  nije primljen nijedan bolesnik pod sumnjom  na covid infekciju.   U ovoj nedelji broj pregleda u Kovid ambulantama u odnosu na prehodnu nedelju je približno isti.   

Epidemiološka situacija u Pirotu se i dalje NESIGURNA, ali stabilna. EVIDENTAN JE PAD BROJA OBOLELIH U ZADNJE  DVE NEDELJE, što je svakako rezultat MERA PREVENCIJE. 

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u R Srbiji postoji i dalje rizik za PRELIVANJE obolelih iz drugih mesta u Srbiji, zbog turističkih putovanja, odlaska na posao u drugi grad, kao i drugih kretanja stanovništva.

Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na javnim mestima  u zatvorenom i otvorenom prostoru ( nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija …) kako bi održali epidemiju pod kontrolom.

Virus još uvek cirkuliše u populaciji!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“