Hirurške maske obavezne za učenike: Dodatni udar na džep roditelja

0
68

Đaci će od 1. septembra biti u obavezi da u školi nose maske, i to one hirurške, troslojne, dok upotreba platnenih, koje mnogi sugrađani koriste jer su povoljnije – neće biti dopuštena. S obzirom na to da se cene maski u maloprodaji kreću od 20 pa čak do 80 dinara, to znači da će, pored udžbenika, svezaka, školskog pribora i jesenje garderobe, roditelji morati da izdvoje mesečno između 800 i 3.200 dinara samo za ovu zaštitnu opremu.

Predrag Kon, epidemiolog i član kriznog štaba, ponovio je juče da će za učenike od petog do osmog razreda, u zavisnosti od škole, nastava najverovatnije biti kombinovana, a za sve one koji lekcije budu pratili u školi, kako je naglasio, nošenje maski će biti obaveza. A planirano je da niži razredi od prvog do četvrtog svaki dan idu u školu.

Preporuka za nošenje troslojnih maski u skladu je sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije, u kojima se navodi da se efikasnim zaštitnim maskama smatraju one koje imaju svojevrsni „filter“ između unutrašnjeg i spoljnjeg sloja maske. Međutim, ove maske namenjene su za jednokratnu upotrebu i preporučuje se da se menjaju na svaka dva do tri sata, odnosno da se odmah promene ukoliko se pokvase ili ovlaže od kijanja ili kašljanja.

Smernice Ministarstva: Učenik treba da nosi masku pri ulasku u školu do dolaska do svoje klupe. Maska se obavezno koristi i prilikom odgovaranja i svakog razgovora. Obavezna je i prilikom bilo kojeg kretanja van klupe, odlaska na odmor ili u toilet.  Preporučuje se da učenici sve vreme boravka u školi nose masku, ali se ona može odložiti dok učenik sedi u klupi i sluša nastavu.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“